Медіа
Перегляди: 966
8 квітня 2016

Офшорний скандал? Ось "здивували"!


Можливо, люди вийшли б на протест, але у них одразу ж виникає закономірне питання: «А хто далі?»
 

Ірина Бекешкіна,
український соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи"
 

Переважна більшість українців не буде заглиблюватися в юридичні тонкощі присутності компанії Roshen на Панамі, докладно розбираючись в тому, чи правомірними є висунуті президенту Петру Порошенку звинувачення. У суспільній свідомості існує чіткий стереотип: олігарх – офшор – виведення капіталу – укриття від сплати податків. Таким чином, реакція українців на офшорний скандал очікувано негативна.

Порошенко міг би дещо пом'якшити її, якщо б негайно прокоментував сформовану ситуацію. Тим не менш, він цього не зробив. Тепер будь-які пояснення марні, їх просто не сприймуть.

Разом з тим, такої бурхливої громадської реакції, як в Ісландії, очікувати не варто. Можливо, ісландці вірили, що їх лідери «білі та пухнасті», але українці таких ілюзій не мали. Шоку не було, нічого нового вони для себе не відкрили. Офшорний скандал лише підтвердив те, що українці думали і раніше. Ще одна причина «кричущого» спокою – висока толерантність до корупції. Ми проти корупції "вгорі", але за неї, коли вона вирішує наші проблеми.

Можливо, люди вийшли б на протест, але у них відразу ж виникає закономірне питання: «А хто далі?». Розвінчання журналістів, безумовно, негативно позначиться на рейтингах Президента та блоку його імені, особливо враховуючи той факт, що Панамські документи – не єдине розчарування останніх днів. У країні триває політична криза. Немає ні парламентської коаліції, ні уряду. Генпрокурора відправляли у відставку великими зусиллями і довго. Тим не менш, він встиг звільнити відомого народові борця з корупцією – Давида Сакварелідзе.

Разом з тим, такої бурхливої громадської реакції,
як в Ісландії, очікувати не варто

Кумулятивним ефектом всіх цих подій буде зниження довіри та розчарування у всьому, що стосується політики та державної влади. Трохи зростуть рейтинги Опозиційного блоку: збільшиться кількість людей, які прийдуть до висновку, що за Януковича було не так вже й погано – як мінімум, в тій частині України, яка традиційно за нього голосувала.

Але до масових протестів сам по собі офшорний скандал не призведе. Вони можуть початися тільки в тому випадку, якщо скандал послужить причиною для ускладнення відносин із МВФ і відстрочки наступного траншу фінансової допомоги, що може викликати падіння гривні та підвищення цін. Тоді люди вийдуть на вулиці. Інший потенційний «спусковий гачок» для початку протестів –виправдання судом і звільнення так званих «діамантових прокурорів».

В цілому ж реакція людей на офшорний скандал буде млявою. На вулиці сонце світить, українці традиційно починають втягуватися в городні клопоти, попереду – Великдень і безліч вихідних.

Чи варто засмучуватися з цього приводу? Думаю, ні. Якщо люди вийдуть на вулиці, це знесе всіх і вся. Буде абсолютно неконтрольований процес. Для протесту не потрібна більшість – досить активної меншості. Така активна радикальна меншість в Україні є. Більше того, є всі підстави вважати, що їм ніхто не буде протистояти. Іншими словами, владу захищати не будуть.