Медіа
Перегляди: 2829
13 листопада 2012

Нова Верховна Рада буде некерованою

Фонд Демократичні ініціативи опитав 18 експертів і з'ясував, чим новий парламент відрізнятиметься від старого

Новий склад Ради буде відрізнятися високим рівнем конфліктності і низькою керованістю. Про це директор фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна заявила на прес-конференції, презентуючи результати опитування експертів.

"Новообрана Верховна Рада буде відрізнятися від Верховної Ради попереднього скликання більш високим рівнем конфліктності та низьким рівнем керованості", - сказала Бекешкіна.

На запитання, чим відрізнятиметься діяльність нового складу парламенту, експерти відповіли, що очікують більш високого рівня конфліктності. Шість експертів також відзначили, що новообрана Верховна Рада продемонструє низький рівень керованості, а сім - що парламент буде орієнтований на підготовку до президентських виборів 2015 року.

Також, згідно з даними опитування, результат Партії регіонів на нинішніх виборах можна однозначно вважати не перемогою, не поразкою. За словами Бекешкіної, яку цитує Інтерфакс-Україна, партія влади зайняла перше місце і набрала більше голосів, проте втратила частину своїх виборців.

Серед експертів немає єдиної думки щодо оцінки результатів Батьківщини. Причинами більш високих її результатів, які були отримані порівняно з передвиборними рейтингами, експерти вбачають у прорахунках виборчої кампанії партії УДАР. Результат партії УДАР, як відзначають експерти, обумовлений головним чином запитом на нові політичні сили. Високий результат КПУ свідчить не про відродження комуністичних ідей, а про протестний настрій серед електорату сходу та, зокрема, розчаруванні прихильників Партії регіонів.

Думки експертів розділилися і з приводу того, що означає підтримка виборцями ВО Свобода, яка різко збільшилася. Одні вважають, що голосування за Свободу є виявом протесту проти дій влади, інші - що це свідчить про запит на більш радикальні й активні дії опозиції. Зростання рейтингу ВО Свобода, як показало експертне опитування, обумовлене наявністю прихованих прихильників цієї партії, позиція яких не була відображена в соціологічних дослідженнях, і зростанням запиту на більш високу радикальність опозиції.

Експертне опитування проводилося фондом Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва з 31 жовтня по 5 листопада 2012 року. У його рамках було опитано 18 експертів.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024