Медіа
Перегляди: 2532
22 січня 2017

Неоднозначна промова Трампа насторожила світову спільноту – Олексій Гарань

Промова Трампа не об’єднувала, а роз’єднувала – Гарань. Фото: Alex Wong/Getty Images

Увесь світ спостерігав за інаугурацією нового президента Сполучених Штатів Дональда Трампа. Урочистості відбулись 20 січня на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. Близько мільйону американців особисто прийшли підтримати свого лідера попри дощ та негоду. Участь у церемонії взяла і кандидатка в президенти США Гілларі Клінтон зі своїм чоловіком.

Ключовими моментами заходу були присяга на Біблії та перша промова Трампа вже в якості нового очільника держави. Американці сприйняли його слова неоднозначно, а професор Києво-Могилянської Академії та науковий директор фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Олексій Гарань вважає, що промова президента була популістською. “Український інтерес” поговорив з експертом, аби розібратися, на що треба звернути увагу в промові нового американського лідера, що в ній може занепокоїти світових лідерів та чого чекати від нової адміністрації.

Олексій Гарань про зустріч Трампа з Путіном та промову нового президента США / фото з відкритих джерел

– Інаугураційний виступ Трампа викликав неоднозначні реакції як у світі, так і серед американського народу. Все ж, як оцінювати його промову?

– Незважаючи на символічні речі – спілкування з Обамою та присутність на церемонії Гілларі Клінтон (що було правильним і гідним жестом з її боку), сама промова була популістською і нагадувала продовження його передвиборчої кампанії. Вона не об’єднувала, як можливо здалося Трампу, а навпаки – роз’єднувала. Світова спільнота, звичайно, занепокоєна. Бо в промові новий голова держави ставить інтереси США на перше місце і наголошує, що буде думати про свою країну, а не міжнародні зобов’язання.

– Міжнародна політика, мабуть, буде жорсткою, зважаючи на призначення головою Пентагону “скаженого пса” Меттіса, відомого своїми антиросійськими заявами?

– Під час слухань у Сенаті, здалося, що Меттіс реально розуміє загрозу з боку Росії та роль України. Будемо дивитися, як його слова знайдуть відображення на практиці. Із подібними гаслами виступав і Рекс Тіллерсон (потенційний кандидат на посаду Державного секретаря США – ред.). Хоча ми бачили, що політика компанії ExxonMobil, якою він керував, була іншою – і щодо санкцій також.

– Наскільки правдоподібними є заяви Трампа щодо скасування антиросійських санкцій?

– Його риторика з приводу зняття санкцій проти Москви, якщо все ж таки Кремль погодиться на зменшення ядерного арсеналу, не може не насторожувати. Хоча насправді це виглядає дуже гіпотетично. Зараз Трамп продовжує робити суперечливі заяви, і досі не зрозуміла його подальша позиція стосовно України та інших держав-союзників. Значний вплив на позицію Трампа будуть мати і його оточення, і позиція республіканців у Конгресі. Певна річ, риторика новопризначеного президента вже змінюється, але відчутним залишається відлуння його передвиборчих заяв.

– Чи варто найближчим часом очікувати на зустріч Трампа та Путіна?

– Дуже багато залежатиме від того, як, де, коли та за яких умов пройде зустріч Трампа з Путіним. У дипломатичних колах говорять, що вона все-таки відбудеться. І це своєрідний відхід від політики попередньої адміністрації. Тому що в Обами після агресії Кремля в Україні не було двосторонньої зустрічі з Путіним поза межами багатосторонніх форматів. Бажання Трампа налагодити діалог з Росією – очевидне, але так починали всі адміністрації попередніх президентів США – і Буша-молодшого, і Обами, однак усе повернулось “на круги своя”.

Обидві сторони будуть висвітлювати американсько-російський діалог у позитивному ключі, але чим це завершиться – великий знак питання. Нам треба розуміти, що дійсно є певна небезпека. Тому що Путін буде використовувати в своїх цілях прагнення Трампа налагодити діалог з РФ і  наголошуватиме, що головна мета США – боротись з ісламським фундаменталізмом. Ми маємо бути свідомими цього, але не маємо “посипати голову попелом”. До того ж на Трампа впливатиме позиція республіканців в Конгресі США, серед яких і друг України сенатор МакКейн.

– Зараз повідомляють про можливу зустріч Порошенка із Трампом наступного місяця. Чого очікувати?

– Порошенко їде до Сполучених Штатів брати участь у засіданні Ради безпеки ООН, тому що Україна тоді буде головувати в Радбезі. Як варіант, за повідомленням посла України в США Валерія Чалого, зустріч президентів може відбутися, і це можна вважати позитивом. Ці зустрічі – це також своєрідна політика символів. Якщо зустрічі найближчим часом не буде, то це теж не потрібно драматизувати. Зараз важливо зберегти робочі контакти між різними ланками американського та українського урядів. І це головне. Але якби така зустріч відбулася, то це допомогло б знизити негативний вплив на американо-українські відносини передвиборчих заяв Трампа щодо Криму та скандал з Полом Манафортом (в минулому очільником передвиборчого штабу Трампа – ред.).

Юлія Далецька, “Український інтерес”

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024