Петро Бурковський

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 676
8 січня 2024

Недолугі ідеї щодо мобілізації грають на руку ворогу, який хоче зірвати мобілізацію – Петро Бурковський

Звідки беруться такі недолугі  ідеї щодо мобілізації, як  «броня для заможних» чи «мобілізація через лотереєю»,  кому вони грають на руку і як цьому протистояти  – в інтерв’ю 5 каналу розповів виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

На його думку, запускаючи в публічний простір такі безглузді ідеї, в такий спосіб  намагаються ухилитися від вирішення ключового питання, яке гальмує мобілізацію і порушує питання соціальної справедливості при мобілізації – питання корупції.

«Спочатку говорили, що ми покараємо тих, хто виїхав. Потім почали казати,  що ми будемо їх присоромлювати, можливо, навіть не пускати назад, позбавляти громадянства. Тепер кажуть, що будемо обирати через лотерею або за гроші. Тобто мова йде про те, щоб уникнути рішень,  як боротися з корупцією у ТЦК, як змінити саму систему».

Такими ерзац-рішеннями  систему корупції не буде подолано, а буде лише загострюватись питання соціальної справедливості, що хтось несе тягар війни,  а хтось його уникає, наголосив Петро Бурковський. За його словами,  треба чітко вимагати від влади  рішень щодо  боротьби з корупцією і в територіальних центрах комплектації, і  навіть у військових частинах.

 «Питання має вирішуватися системно, на законодавчому рівні, чого не робиться. Натомість нашу увагу намагаються відволікти і нав'язати, щоб ми говорили не про корупцію в  ТЦК,  не про причини і наслідки цього явища, а обговорювали такі речі», – застеріг аналітик.

Водночас  за  такими рішеннями ми  втрачаємо час, вважає аналітик. І Росія зараз робитиме  все, зокрема використовуватиме й такі недолугі ідеї через свої медіа та агентів впливу  в інформаційному просторі, щоб  всіляко зірвати мобілізацію. Попри те, що Путні хизується великою кількість добровольців, які стоять у чергах до військкоматів, дані української  розвідки свідчать проте, що проблеми з мобілізацією  там є і  що легко поранених там намагаються одразу заганяти назад на фронт. Тому такі ж проблеми  з мобілізацією вони хочуть створити  й  українців», – переконаний  Петро Бурковський.

Він також  пояснив, що публічне обговорення законів і дискусія  щодо них потрібні для легітимації  рішень, якщо вони не популярними. Але рішення про мобілізацію  легітимовано 24 лютого 2022 року. І  громадяни України показали, що вони готові до мобілізації, адже стояли у чергах  до військкоматів.   

«Що стосується публічної легітимації, то, на мою думку, вона не потрібна в тому вигляді,  в якому це робиться. Є чіткі позиції  Головнокомандувача, він їх виголосив: якщо вас не мобілізують до української армії, то з великою ймовірністю  вас мобілізують до російської і поженуть на Польщу, Угорщину чи на балтійські країни. І ми бачимо в соціальних дослідженнях,  що більшість українців це розуміє», – зазначив аналітик.

 Але з іншого боку, каже він, люди бачать, що влада не дуже компетентна,  не дуже професійна і  не дуже відверта. І саме  цей комплекс питань, окрім мобілізації, потребує  вирішення, бо не мобілізація сама по собі  псує картину, а те, як цей процес організований.

Консенсус між владою, військовими та суспільством потрібно шукати на основі професіоналізму. Треба  міняти тих виконавців, які показали свою некомпетентність, і масштабувати рішення, які за 20 місяців війни показали свою ефективність, каже аналітик.

«У нас є Третя  окрема штурмова бригада,  є Окрема механізована бригада, сформована на базі Правого сектору, є підрозділи,  як  Бригада спецпризначення «Азов». Там працюють рекрутингові системи, патронажні служби, які супроводять бійця і його сім'ю. Треба взяти ці моделі і просто застосувати їх, що називається – масштабувати», – підсумував Петро Бурковський.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024