Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1951
6 червня 2018

Небезпечні антикорупційні компроміси

Олексій Гарань для Нового времени

Гройсман заявив, що піде у відставку, якщо в країні не буде створений незалежний Антикорупційний суд. Чи може напруга навколо голосування за відповідний закон спричинити політичну кризу?

Я думаю, що заява Гройсмана є більше політтехнологічною. Радше за все, закон таки буде прийнято. Питання лише в якій редакції. Та Гройсман і не дуже акцентував на цьому питанні.

Навряд чи ситуація з голосуванням призведе до політичної кризи. Як один зі сценаріїв – можливо, та все ж таки малоймовірно.

Якщо депутати проігнорують вимоги МВФ та не візьмуть до уваги позицію міжнародних органів щодо критеріїв доброчесності, то це також дещо негативно вплине на рейтинг президента Порошенка. Та як на мене, радше все буде виглядати наступним чином.

Закон приймуть, а Порошенко скаже – ось, гляньте, я доклав зусиль. Я забезпечив, щоб у парламенті прийняли закон. Тобто, він постарається використати це на свою користь. Мовляв, ми шукали компроміс, це було не просто, але нам таки вдалося.

Опозиція зацікавлена в тому, щоб продовжувати критикувати

Думаю, з боку президента буде саме така лінія. Він навіть спробує заробити собі на цьому які бали. Та чи спрацює це для населення – під знаком питання.

Опозиція зацікавлена в тому, щоб продовжувати критикувати. Думаю, вона навіть більше зацікавлена в тому, щоб закон про Антикорупційний суд з усіма вимогами міжнародних партнерів не прийняли. Тоді в них буде додатковий аргумент проти Порошенка.

А президентська сторона все ж таки забезпечить якесь компромісне прийняття цьому закону. Тоді можна буде всім заявити, що справу таки зроблено.

Та важко давати якісь конкретні прогнози. Завтра все стане зрозуміло.

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024