Коментарі
Перегляди: 1404
17 березня 2022

Не поширюйте вкиди Росії, що нібито Захід здає Україну, – Олексій Гарань

Слова Зеленського, що буцімто Україна не буде в  НАТО, у ЗМІ почали інтерпретувати неправильно. Про це Радіо НВ сказав професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

Він зазначив,  що «в команді Зеленського недостатньо виразно прописують або сам Зеленський використовує недостатньо чіткі формулювання, які потім починають трактуватися в доволі небезпечному для нас ключі».

«Зеленський сказав, що НАТО нас не хоче, але він не сказав, що ми не хочемо в НАТО», – пояснив Олексій Гарань.

Він також зауважив, що теоретично ми можемо обговорювати модель безпеки України поза НАТО, але ця модель має передбачати реальні гарантії безпеки України, які дадуть зокрема США, Велика Британія, Франція й, імовірно, такі країни, як Туреччина та Польща.

«Це означає, що в нас мають бути реальні двосторонні або багатосторонні гарантії безпеки. Тобто не так, як це було при Будапештському меморандумі, а конкретно передбачено, що якщо  на нас нападає хтось (ми розуміємо, хто це), то тоді будуть запроваджені воєнні механізми, тобто двостороння допомога. Так, як є двосторонні гарантії в Японії, Південної Кореї, Тайваню, які не є членами НАТО, але на них ні Китай, ні Росія  не нападатимуть, тому що у них є двосторонні гарантії», – каже Олексій Гарань.

Одна  з небезпек для українців  – потрапити в капкан російської пропаганди,  яка намагається посіяти розбрат між західними союзниками, а українців  запевняє, що їх   ніхто не захищає і пропонує здаватися. Професор політології закликає не  поширювати вкиди Росії, що нібито Захід здає Україну.

«Ми маємо говорити про те, що НАТО надає нам реальну і дуже серйозну допомогу. НАТО робить свою справу. Тому давайте не применшувати цього. У нас є багато претензій, і не тільки до НАТО, але ми вдячні за все  тим країнам, хто нам допомагає. Давайте тверезо оцінювати те, що Захід для нас робить. А він робить дуже важливі речі. Але вимагаймо більшого», – наголосив Олексій Гарань.

 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024