Медіа
Перегляди: 1594
25 вересня 2019

Навіть щодо ліберальної опозиції в Росії ілюзій плекати не варто

Радіопрограма Блеск и нищета "русского мира" - NOVA, яка руйнує  «руськомирські» міфи та скрєпи, цього разу запросила до своєї студії професора політології НаУКМА, наукового директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексія Гараня.

Слухайте повний запис розмови у двох частинах:

 

(ч.1) 

 

(ч.2)

Науковець поділився своїм визначенням  «руского міра», тим, як свого часу змінювалися його особисті погляди на колоніальну політику Радянського Союзу, як прийшло розуміння необхідності розмовляти українською мовою, та чи слід плекати ілюзії щодо ліберальної опозиції в Росії.

«Я сприймаю «рускій мір» як спробу контролю над частиною простору не тільки Росії, але і суміжних держав. Як говорив Путін – всюди, де живуть російськомовні люди. Це і Німеччина, й Ізраїль і т.д. – тобто межі цього «руского міра» досить потужні й рухливі. Але оригінальна ідея, я думаю, все-таки пов'язана зі спробою створити Митний союз, який зараз називається Євразійський економічний союз», – ділиться своїми думками Олексій Гарань.
«Рускій мір» для мене пов'язаний не просто з російськомовним населенням, а з русифікацією, яка проводилася ще за часів Радянського Союзу», – пояснив професор, який і сам ріс у російськомовній родині.

На його думку, московське керівництво просто не розуміє, що таке Україна.

«Путін каже, що це один народ, один етнос. Перший раз я це почув і думав, що він помилився, а потім він це повторював не раз. Можна, звичайно, сказати, що це одна цивілізація, можна навіть сказати, що це один народ, але один етнос? Як це? Такого навіть в Радянському Союзі не говорили ... І це повторюється весь час. У московському керівництві маса людей цього не розуміє, і тому політика Путіна підтримується росіянами. Тільки зараз почалася падіння його популярності. І на базі цього можливі якісь зміни», – розмірковує Олексій Гарань.

 «Однак очікувати сьогодні навіть від ліберальної опозиції в Росії, що раптом вони скажуть: «Ми йдемо з Донбасу», – не варто. Уявити ліберальну опозицію, яка говорить, що вони повертають Крим, теж неможливо. І тому у мене ілюзій немає. Якщо це і буде відбуватися, то це буде відбуватися не зараз», – каже науковець.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024