Олексій Гарань

доктор історичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва

Коментарі
Перегляди: 1536
3 листопада 2018

Навіщо Кремлю список санкцій?

"Різнобічність" нового російського списку санкцій проти Києва, до якого потрапили 322 українці та  68 компаній, можна пояснити як ретельним добором Кремля, так і можливою бюрократичною плутаниною.

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

На думку політолога, існують як мінімум чотири можливих причини включення різних людей в цей список. По-перше, Кремль намагається чинити тиск на тих, хто є противником Путіна.

"Санкції спрямували проти людей, які дуже відомі в політичному колі, навіть якщо у них немає бізнесу, які займають позицію жорсткої критики по відношенню до Росії", – вважає Гарань.

За словами політолога, по-друге, до списку могли потрапити олігархи, на яких Путін хоче також чинити тиск.

"Це пов'язано зі спробою залякати українських олігархів, схилити їх до більш проросійської позиції", – додає він.

Крім того, таким чином Кремль, можливо, хоче втрутитися у вибори в Україні, підіграти тій чи іншій політичній силі.

"На когось він наклав санкції спеціально, щоб показати, що ця людина є нашим опонентом (а насправді це не так). А на когось він може не накласти санкції, щоб в Україні його звинуватили у співпраці з Росією. З ворогів Путіна хтось може не потрапити до списку, щоб його шанси були менші в ході виборчої кампанії. Таким же чином під санкції потрапили навіть люди, які займають досить доброзичливу позицію по відношенню до Росії – щоб додати їм очки", – припускає політолог.

Як вважає експерт, така добірка прізвищ могла вийти і через звичайну бюрократичну плутанину.

"Ми маємо справу зі списками, які, можливо, готувалися якимись чиновникам, службами. Це може бути бюрократична плутанина, коли ліва рука не відає, що робить права. Це відбувалося і в СРСР, коли в подібні списки потрапляли абсолютно різні люди" , – вважає експерт.

Про те, чи варто очікувати подальших кроків від Кремля з переслідування людей, що потрапили до списку санкцій, експерт каже з обережністю.

"Від Росії можна чекати чого завгодно. Звичайно, для цих людей всі поїздки в Росію пов'язані з ризиком. Небезпечно буде і в країнах-союзниках. В інших країнах російські служби не відчувають себе так комфортно. Тут, я думаю, трохи обмежені можливості для Росії , але зайва обережність ніколи не завадить", – підсумовує Гарань.

Оригінал: Сегодня.ua

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024