Коментарі
Перегляди: 1896
28 серпня 2018

Націоналістичні партії окремо не зможуть пройти до Верховної Ради

В Україні націоналістичні партії окремо не зможуть пройти до Верховної Ради за підсумками виборів 2019 року. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Союз правих: чи зможуть українські націоналісти об'єднатися перед виборами".

Так, в Україні на націоналістично орієнтований електорат націлені як мінімум три партії - "Свобода", "Національний корпус" і "Правий сектор". У той же час соціологічні опитування показують, що окремо жодна з цих політичних сил не подолає п'ятивідсотковий бар'єр на виборах, щоб пройти в парламент.

"Якщо вони будуть віднімати один від одного голоси, то ніхто з них не пройде", - пояснює директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Якщо ж "Свобода", "Нацкорпус" та ПС підуть на вибори разом, їх сукупного рейтингу, близького до 5%, буде достатньо, щоб потрапити в Раду.

"Якщо вони об'єднуються, то можуть навіть перетнути виборчий бар'єр - приблизно 5 -6%. Адже у них один і той же виборчий електорат, а він досить невеликий", - додала Бекешкіна.

Вітм, перешкодою на шляху до союзу правих сил може стати відсутність партійних блоків у чинному виборчому законодавстві, зазначає науковець. "Очевидно, що партіям з нижчим рівнем підтримки доведеться відмовитися від свого бренду, якщо вони хочуть потрапити до Верховної ради. Нову партію вже немає часу створювати. Грубо кажучи, найбільш відома й найдовше існує серед них трьох - "Свобода", - каже Ірина Бекешкіна.

Для "Нацкорупусу" та ПС похід на вибори під брендом "Свободи" означає майже зникнення, роз'яснює Ірина Бекешкіна. "Таким же чином низка партій зникла в "Нашій Україні". Але що стосується потрапляння у Верховну раду, то це можливо лише через більш "розкручену", більш відому політичну силу", - каже соціолог.

Останні новини з категорії Коментарі

Чи зміниться робота РНБО за нового секретаря Литвиненка та чому звільнили Данілова – відповідають експерти

Олексій Гарань і Володимир Фесенко розповіли, що очікувати від нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка, чому звільнили Данілова та чи зм...
29 березня 2024

Чи справді США вимагають не бити по російських НПЗ і чи буде саміт миру без Китаю — пояснює Олексій Гарань

Поточні політичні події в етері ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ прокоментував Олексій Гарань
27 березня 2024

Демократія, диктатура, війна: чи допомагає диктатура вигравати війни?

Чому з'явилися "вкиди" про диктатуру для перемоги у війні - в етері Українського радіо розмірковував Олексій Гарань
26 березня 2024

Союзники різко змінили позицію щодо допомоги Україні – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко на Radio NV – про засідання Рамштайн, коли Україна отримає боєприпаси, а також про бронетанкову коаліцію, ініціаторами якої...
22 березня 2024