Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 354
27 березня 2023

Наступним етапом ядерного шантажу РФ може бути оголошення про розміщення ядерної зброї в Криму — Тарас Жовтенко

Росія хоче викрутити ситуацію таким чином, щоб змусити Вашингтон говорити з Росією, як супердержава  з супердержавою

Про це в ефірі Громадського радіо безпековий аналітик фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Тарас Жовтенко нагадує, що Кремль озвучував намір розгорнути свої ядерні боєзаряди на території Республіки Білорусь ще кілька років тому.

«Це активно обговорювали у другій половині 2020 року, у 2021-му були вже більш предметні розмови, а у 2022-му здійснили уже безпосередньо конкретні кроки по реалізації. Так, з конституції Білорусі прибрали два ключові моменти: нейтральний статус і без’ядерний статус…Очевидно, що РФ і Білорусь планували це ще до повномасштабного вторгнення. Тому що розміщення російської ядерної зброї і в Білорусі, і потенційно в окупованому Криму є частиною російської стратегії, щоб відновити себе у ролі нового радянського союзу, і відновити себе у ролі супердержави», — говорить Жовтенко.

Тепер путінський режим, пояснює аналітик, може вдатися до наступного етапу ядерного шантажу — оголошення про розміщення ядерної зброї в Криму:

«Зараз РФ приставляє пістолет до голови європейських союзників США, мовляв, у нас і з Білорусі, і з Криму є змога використати ядерну зброю. Не відкидаю варіанту, що наступним кроком ядерного шантажу може бути оголошення про розміщення ядерної зброї в Криму. З точки зору російського режиму це може бути соломинкою, за яку б вони схопилися, якби розуміли, що ми вже підходимо до етапу, коли Крим може бути звільнений військовим шляхом. Тобто це спосіб викрутити ситуацію таким чином, щоб змусити Вашингтон говорити з Росією, як супердержава з супердержавою».

Останні новини з категорії Коментарі

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Росіяни обмінюють снаряди на їжу – Тарас Жовтенко

Тарас Жовтенко про військову допомогу для України від США, наскільки вистачить 61 млрд для ЗСУ та як швидко Україна отримає зброю від США
22 квітня 2024