Медіа
Перегляди: 1870
23 лютого 2015

На українських суддів найбільше впливають журналісти та політики

Українські судді визнають, що на рішення, які вони ухвалюють у суді, найбільше впливають журналісти та політики.

Як повідомила ефірі СК політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна, про це свідчать на результати опитування суддів України, проведеного фондом з 8 грудня 2014 року по 27 січня 2015 року.

«Формально ніхто взагалі не повинен мати важелів впливу на суддів, включаючи інші гілки влади. Самі судді в нашому опитуванні наголошували на тому, що вплив інших гілок влади, у першу чергу вони називали президента та парламент, є одною з основних проблем. Ці інститути впливають на суддів. Я думаю, що це дуже красномовно, якщо самі судді про це говорять. Коли ми питали у суддів, хто здійснює на них дуже серйозний вплив, то вони називали два фактори. Перший фактор є неурядовим и неполітичним – журналісти, громадськість. Я думаю, що вони звертають увагу на певний публічний та політичний резонанси, які можуть створювати журналісти і громадськість навколо певного судового процесу. Другий фактор, який впливає на прийнятті рішень – це політики. Не посадовці, а саме політики», - наголосила Золкіна.

Вона також зауважила, що однією з перепон на шляху судової реформи в Україні буде питання реального відокремлення судової влади від інших гілок влади країни.

«Політична та суддівська гілки влади – це дуже небезпечний симбіоз, з яким Україна жила всі свої роки незалежності. На сьогодні основним каменем, об який буде спотикатися судова реформа, буде питання реального відокремлення судової влади від інших гілок влади та позбавлення будь-яких інститутів чи органів в системі державного управління можливості впливати на суддів. Але ми маємо розуміти, що де-факто будуть намагатися зберегти бодай якісь механізми впливу на судову систему. Завдання громадськості та журналістів полягає в тому, щоб організувати такий супровід проведенню цієї реформи, аби стало зрозуміло, що ніхто не повинен впливати на суддів», - сказала аналітик.