Медіа
Перегляди: 1768
26 травня 2009

Москва VS Бухарест: кому дістанеться Молдова?

26.05.2009 12:52

Російський чинник - один із найважливіших чинників заворушень із яскравим проявом екстремізму, які відбулися у Кишиневі 7 – 8 квітня цього року. Розгром парламенту Молдови й презедентури глави держави - це справа рук підготовлених провокаторів, якими керувала влада. Таку думку під час міжнародного "круглого" столу "Молдова: політична ситуація, перспективи подолання явищ та співпраця з Україною", (Київ 25 травня) висловили представники молдовської опозиції.
"Електоральна база чинної влади в Молдові - російськомовне населення та люди похилого віку. Основний месидж: стабільність і збереження державності. Декларують рух у Європу, але разом із тим є повними васалами Кремля. Проросійська риторика, пошук зовнішнього ворога в особі Румунії, це те, на чому вони будують свою діяльність", - заявив віце-президент Ліберально-демократичної партії Молдови Міхай Годя.

За словами політика, влада продемонструвала нехіть у протидії екстремістам, а подекуди поліція сама провокувала молодь на порушення закону. "Як могло статись, що урядові будівлі належно не охоронялись? Як сталось, що озброєна поліція відступила, залишила законодавчий орган бунтівникам-мародерам на цілу ніч, і лише вранці вигнала їх звідти? Воронін сам заявив, що ми залишимо їм будинок парламенту, нехай годину посидять у кріслах депутатів. Натомість із самого ранку почалися дуже ефективні й злагоджені арешти учасників тих подій", - каже пан Годя. За його словами, затриманих били під час допитів. Судили їх прямо в стінах поліцейських відділків, куди запрошували суддів. Значну частину не судили, а після побоїв, які здійснювали для залякування, відпускали.
"Одразу після заворушень, на адресу опозиції посипались звинувачення: путчисти, фашисти, державний переворот. Тобто, безчинства були влаштовані з тим, щоб звинуватити в них опозицію й знищити її авторитет в очах виборців", - впевнений Ігор Боцан, аналітик центру ADEPT. Але член політради альянсу "Наша Молдова" Віктор Осипов нагадав, що для перевороту влади, потрібно бути при владі. "Як може робити переворот опозиція, яка повністю позбавлена влади і у цій владі навіть ніколи не була".


Міхай Годя

"Я був там, був під час тих заворушень. У мене навіть черевики розірвані залишились після того, я не кажу уже про одяг. Але ті, хто кидали каміння й пляшки із запалювальною сумішшю у вікна парламенту, були добре накачані хлопці, які розмовляли російською. Але молдовські прихильники інтеграції в Румунію не розмовляють російською. Російською розмовляють прихильники комуністів. Тут варто також згадати про тюремну амністію, яку провів Воронін перед виборами ", - сказав із цього приводу Міхай Годя.

А до чого тут Румунія?

Президент Молдови Воронін заявив на весь світ, що в подіях у Кишиневі є слід Бухареста, який руками опозиції хоче звалити владу для того, щоб поглинути Молдову. Персоною нон ґрата оголошено посла Румунії, а для громадян країни-сусідки введено візовий режим. "Всі ці акції, які розмежовують румун і молдаван, однозначно, вигідні Москві. Адже опозиція у Молдові демократична й орієнтована на Захід. Політична нестабільність і збереження при владі недемократичного режиму комуністів гальмує подальшу інтеграцію Молдови у Європейський Союз. Адже заяви в бік Румунії - це закид в бік усього ЄС, членом якого є сама Румунія", - впевнений Євген Ревенко, експерт Асоціації зовнішньої політики.


Євген Ревенко

Експерт наголошує, що одразу після почутих звинувачень на свою адресу румунська влада витримала паузу, але пізніші висловлювання у відповідь від румунських політиків значно погіршили стосунки між країнами.

Що буде далі з Молдовою?

Опозиція висунула вимогу звільнити затриманих, для розслідування обставин заворушення створити парламентську комісію за участі міжнародних експертів і незалежних ЗМІ.
Вихід із ситуації молдовська опозиція бачить тільки через проведення позачергових виборів. 20 травня комуністи не спромоглися вибрати собі президента. Не вистачило 1 голосу. "За конституцією вони мають ще одну таку можливість. Якщо знову не наберуть – Воронін має оголосити позачергові вибори депутатів", - зауважив член політради Ліберальної партії Іон Апостол.


Іон Апостол

Зараз в 101-містному парламенті Молдови партія комуністів володіє 60-ма депутатськими мандатами. Для обрання президента потрібен 61 голос. Опозиційні сили представлені Ліберальною й Ліберально-демократичною партіями Молдови (по 15 мандатів у кожної), а також альянсом "Наша Молдова" (11 мандатів).
Від України молдовська опозиція чекає одного, щоб наша держава хоч якось сприяла культурному розвитку етнічних українців Молдови й збільшила свою інформаційну присутність у регіоні. Адже, втрачаючи українську ідентичність, українці з молдовськими паспортами переймають на себе ідентичність російську - автоматично стають антимолдовським чинником.
"На жаль, ніхто з запрошених представників Комуністичної партії Молдови не прибув на наш "круглий" стіл. Це, безперечно, впливає на об'єктивність. Ми почули лише одну позицію", - зауважила наостанок Ірина Бекешкіна, голова Фонду "Демократичні ініціативи", який виступив співорганізатором міжнародного "круглого" столу. Але навіть знання однієї з позицій краще, ніж практичний вакуум інформації про одного з наших найближчих сусідів.

Максим Плешко. INTV