Медіа
Перегляди: 1326
2 жовтня 2014

Місяць до виборів-2014: готовність у виборців є, а визначеності немає

Радіо Свобода

Однозначне потрапляння у Верховну Раду соціологи прогнозують «Блоку Петра Порошенка», «Радикальній партії Олега Ляшка» та «Батьківщині». Дуже близько до 5% виборчого бар’єру підходить «Громадянська позиція Гриценка». Такі дані соціологічного дослідження фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Київського міжнародного інституту соціології,  проведеного у вересні цього року.

До позачергових парламентських виборів залишився рівно місяць. Втім третина українців, які готові голосувати, досі не знають за кого ставитимуть позначки у бюлетенях.

«Третина тих, хто хоче йти на вибори, не визначилися, тому резерв для зростання голосів у різних політичних сил дуже великий», – каже директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешніка.

Якщо ж говорити про тих, хто визначився і піде на вибори, то «Блок Петра Порошенка» потенційно набирає 26,9%. П’ятивідсотковий бар’єр впевнено долає «Радикальна партія Олега Ляшка» – 6,2% і партія «Батьківщина» – 5,5%. Дуже близько до виборчого бар’єру підходить «Громадянська позиція Гриценка» – 4,6%. Також цілком реальні шанси пройти до парламенту мають «Народний фронт» Арсенія Яценюка, «Комуністична партія» і партія «Свобода». Втім, Ірина Бекешкіна акцентує, що це лише у тому випадку якщо голоси тих українців, хто ще не визначився розподіляться пропорційно.

Вірність виборців

Окрім чітких цифр, соціологи діляться і цікавим спостереженням. Партії, які отримали перемогу та увійшли до Верховної Ради у 2012 році, після Майдану, втратили своїх прихильників, каже Ірина Бекешкіна. Найбільш вірними своєму вибору, за її словами, традиційно залишились прихильники Компартії – серед них 37% все ще готові голосувати за КПУ. А от більшість виборців інших партій стали своєрідними донорами для новоствореного «Блоку Петра Порошенка» (БПП). Найбільше таких виборців до БПП мігрували від «Батьківщини».

Явку виборців соціологи прогнозують на рівні 60-65%, зазначаючи: до позачергових парламентських виборів 26 жовтня 2014 року українці ставляться з набагато меншою недовірою, ніж до попередніх.