Опитування
Перегляди: 3181
9 жовтня 2017
Read this article in English

Миротворча місія на Донбасі: Чи бажана? Чи можлива? За яких умов? - опитування експертів

Опитування проведене 27-29 вересня 2017 року Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за сприяння Громадської ради при МЗС. Загалом опитаний 21 експерт. Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального дослідження «Громадська думка стосовно непідконтрольного Донбасу: що змінилось?, яке провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 9 по 13 червня 2017 року.  Також наводяться дані загальнонаціонального дослідження громадської думки  населення України, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 9 по 19 жовтня 2015 року, та дані дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва й соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного з 11 по 16 травня 2016 року.

  • Експерти підтримують введення миротворчого контингенту на окуповані території Донецької та Луганської областей, однак більшість  вважає перспективу  розміщення миротворців з мандатом ООН  малореалістичним сценарієм.
  • Населення також підтримує ідею введення на Донбас міжнародного миротворчого контингенту і ця підтримка продовжує зростати. Тепер вона становить понад 60%, і лише п’ята частина населення виступає проти. Єдиним макрорегіоном, де кількість противників миротворців майже така сама, як і число прихильників, є Південь (38% – проти; 36% – за). Варто відзначити чималу частку респондентів, які не визначились стосовно цього питання – таких на сьогодні 19%, найбільше  – на Півдні (25%).
  • Найоптимальнішим для української сторони, на думку експертів, є участь у миротворчій операції представників Сполученого Королівства, Сполучених Штатів, а також Польщі та країн Балтії (передовсім Литви).
  • Експерти не змогли назвати конкретний перелік країн, приналежність миротворців до яких задовольнить як Росію, так і Україну. Серед названих варіантів дещо частіше згадувалась Німеччина.
  • Основними можливими наслідками миротворчої операції експерти передовсім називають безпекові: припинення військових дій, роззброєння бойовиків, вивід російсько-окупаційних військ, а також встановлення контролю над кордоном. Найбільш ймовірним політичним наслідком експерти називають посилення тиску на Україну в частині виконання політичних пунктів Мінських домовленостей.
  • Експерти радять в жодному разі не погоджуватись на вибори в ОРДЛО без певного перехідного періоду заради введення миротворців, а також на особливий статус ОРДЛО. В той же час, значна частина експертів вважає,  що такі компроміси, як амністія бойовиків та створення змішаних поліцейських сил в ОРДЛО за участю України, місцевих представників, представників сил ООН можна обговорювати і приймати до виконання за певних умов.
  • Саме введення миротворців ще не означатиме  розв’язання конфлікту, а результат залежатиме від складу цих сил та умов, за яких вони будуть розміщені – таку думку поділяють більше половини експертів.    

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024