Медіа
Перегляди: 1336
23 лютого 2016

«Майдан» прокремлівських маргіналів зійшов на пси

Протягом останніх кількох днів в Україні активізувалися спроби розхитати ситуацію в державі.
 

Так, у Києві 20 лютого активісти так званого об’єднання «Революційні праві сили» захопили готель «Козацький», де намагались облаштувати свій штаб.

Ці люди закликають українців до третього Майдану і навіть облаштували кілька наметів у центрі Києва. Щоправда, так званий «Майдан» у центрі столиці виглядає радше провокацією, а не початком нової революції, адже в неділю на нього прийшли менше ніж 200 осіб, тоді як навіть на акції в підтримку нової поліції зібралися понад тисячу осіб. Крім того, вимоги «активістів» є алогічними та неструктурованими. Політсили одна за одною відмежувалися від провокаторів.

Також уже два дні в Україні невідомі нищать відділення банків із російським капіталом. 20 лютого в Києві філії російський банків «Сбербанк Росії» та «Альфа-банк» закидали бруківкою та залили зеленкою. У Маріуполі також постраждав «Сбербанк»: там близько 03:00 із суботи на неділю невідомі розбили скло у відділенні.

Сьогодні вночі у Львові невідомі підпалили відділення «Сбербанку Росії» та «ВТБ Банку». За фактами всіх трьох випадків проводять досудові розслідування у кримінальних провадженнях, відкритих за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

Усі ці події відбуваються на тлі перманентних повідомлень про псевдозамінування. Тож виглядає, що за цим усім стоїть хтось, кому вигідно тримати людей у постійній напрузі, щоб посіяти паніку в суспільстві, збільшити напруження. З огляду на війну Росії проти України напрошується єдиний висновок, однак «Вголос» поцікавився думкою політологів з цього приводу.

Голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко переконаний, що події, які відбуваються впродовж останніх кількох днів у Києві, є фарсом та імітацією. Він пояснив, що так зване об’єднання «Революційні праві сили» є нікому не відомою організацією. Єдина людина в цьому об’єднанні, про яку чули в суспільстві, – це Юрій Кармазін. Однак цей діяч, за словами політолога, має «дуже сумнівну репутацію».

«Я на власні очі бачив цю масовку, де зібралося не більше ніж 200 людей. Ні їхні вимоги, ні саму акції сприймати серйозно не можна. А те, що інформацію про цю акцію дуже серйозно розповсюджували засоби масової інформації в Росії, викликає велику підозру», – сказав Володимир Фесенко.

Водночас він вважає, що не варто пов’язувати акцію в Києві та атаки на відділення російських банків у регіонах. На думку політолога, загалом ситуація в державі виглядає, як спроба дестабілізації, однак ці події, очевидно, є окремими проектами російських спецслужб.

«Нищення російських банків може бути або свідомою провокацією російських спецслужб, або закономірним проявом антиросійських настроїв в агресивній формі. Російські спецслужби постійно працюють для розхитування ситуації в Україні, і результати цієї роботи ми бачимо регулярно. З іншого боку, маємо бути реалістами й усвідомити, що живемо в державі, у якій триває війна. Населення має серйозні антиросійські настрої, є багато людей, які пройшли війну і в яких ставлення до Росії особливо агресивне. Також є у країні представники крайніх радикальних сил. Тому агресивні прояви націоналістичних антиросійських настроїв абсолютно можливі та природні в такій ситуації», – пояснив Володимир Фесенко.

Слід російських спецслужб у закликах до «третього Майдану» бачить і політолог Володимир Цибулько. Він зазначив, що дестабілізація та паніка в державі вигідна або опоненту влади, або опоненту України. Крім того, за його словами, важливо визначити, хто може спонсорувати події того чи іншого масштабу.

«Враховуючи комплексність підходу та масштаб акцій, те, що відбувається останніми днями, вигідно опоненту країни. Це є елементом гібридної війни з використанням внутрішніх маргінальних сил, які, очевидно, розраховували завдяки Революції гідності на дещо більший результат для себе. Ці сили не досягли успіху після революції і тепер різними методами дестабілізують ситуацію в державі. Тому важливо відстежувати не лише тих, кому цікаві напруга та незадоволення серед населення, а й спонсорів цієї справи»,– сказав політолог.

«Однак зараз українське суспільство дуже мобілізоване і вміє через персони лідерів аналізувати можливих спонсорів та інтересантів цих проектів. Деякі персонажі подій у Києві були пов’язані з «Россотруднечеством», тобто структурою, яка фінансувала різноманітні антиукраїнські проекти. Тому те, що громадяни не підтримують усі ці квазіпротести, є свідченням, по-перше, зрілості суспільства і, по друге, його здатності душе швидко знаходити тіньових замовників таких сценаріїв», – додав Володимир Цибулько.

На думку політолога, спроби спецслужб країни-агресора вивести українців на вулиці відбуваються регулярно. Один із таких сценаріїв намагалися впровадити в життя восени на День Гідності та Свободи, проте тоді громадяни не підхопили цю хвилю протесту.

«Те, що сценарії дестабілізації прив’язують до пам’ятних, емоційних для українців дат, подій, які можуть збирати людей на майданах, наштовхує на думку, що заготовляють ці сценарії не в Україні. Ментально українська людина не влаштовуватиме у дні скорботи боротьбу за владу, українці борються за владу по-іншому», – сказав політолог.

Професор Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань також вважає, що річниця подій Революції гідності для українців є дуже емоційною датою, тому ті, хто хоче дестабілізувати ситуацію в Україні, не могли не використати її як чергову спробу вивести людей на протести.

«Сили, яким вигідно дискредитувати Майдан, є і в Україні, і за її межами. Тож коли маргінали, невідомі люди захоплюють приміщення в центрі Києва та оголошують себе революціонерами, це не можна сприймати інакше ніж провокацію. Логічно і правильно, що кияни цю акцію не підтримали», – зазначив професор.

«Узагалі нам усім треба бути дуже уважними і не повторювати ці мантри про Майдан-3. Обидва наші Майдани були протестом проти диктаторів, проти намагання встановити авторитарний режим. Тепер цього немає, працює зовсім інша система, яка відкидає монополізацію влади. Навпаки – є боротьба між різними гілками влади, між українцями всередині коаліції, яка може призвести навіть до безвладдя. Люди можуть висловлювати свої протести в будь-якій формі, головне, щоб це було в межах законодавства», – сказав Олексій Гарань.

«Очевидно, люди мають претензії до теперішньої влади, українці не задоволені реформами, хочуть завершення війни. Однак не варто гарячкувати і відправляти всіх на перевибори. Наслідком цього буде лише вакуум влади. У такий спосіб ми відмовимося від мінських угод. А Росія тим скористається як приводом, щоб сказати, що Україна не виконує домовленостей. Як висновок, скажу: цілком очевидно, що події останніх днів – це маніпуляції, якщо не провокації, на які українці не повелися. Тож виглядає так, що ми із цього вийшли гідно. Та все ж у влади мають бути аргументи, із якими вона може вийти до народу в таких ситуаціях і спілкуватися з людьми. Усі ми маємо бути пильними», – резюмував експерт.

Леся Бурбан, «Вголос»