Медіа
Перегляди: 1384
21 листопада 2014

Майдан був Революцією Гідності, але усіх цілей і досі не виконав

Всі події Євромайдану, які відбулися в Україні  2013–2014 роках, охопили чималу кількість українців – безпосередню участь в них взяло близько 20% населення України. Про це під час круглого столу «Річниця Майдану» повідомила  директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, яка презентувала дані загальнонаціонального та експертного опитування. За словами соціолога в подіях Євромайдану  в Києві брали участь  5% населення України, в інших містах і селах - 6%, і ще 9% населення допомагали мітингувальникам. «Всього це 20% населення України, яі так чи інакше брали участь в подіях Майдану», – зазначила І.Бекешкіна . 

Соціолог наголосила, що найбільш високий рівень участі був усе ж таки  серед представників Західного регіону, з яких  7% брали участь у протестних акціях в Києві, 26% - в інших містах і селах, 29,5% допомагали мітингувальникам; у Центральному регіоні відповідні цифри становлять 9,5%, 2% і 7,5% відповідно. В інших регіонах, за словами експерта,  участь у революційних подіях була істотно меншою: 2% – в Південному регіоні, 3% – у Східному, 3% – на Донбасі. Саме така регіональна  розбіжність  в участі у Майдані  й внесло  певні складнощі у те, що відбулось після Майдану, каже соціолог.

Щодо оцінок, чим був Майдан для  людей, Ірина Бекешкіна  радить розглядати як позитив, такі відповіді, як  «усвідомлена боротьба громадян, що об'єдналися на захист своїх прав» та «стихійний протест». До негативного ставлення соціолог відносить таку відповідь, як «державний переворот» . Тож загалом  38% жителів України вважають, що Майдан 2013–14 років був «усвідомленою боротьбою громадян, що об'єдналися на захист своїх прав», і ще 17% – що це був стихійний протест. «Державним переворотом» визначають Євромайдан  31% населення, причому 16% думають, що цей переворот був підготовлений політичною опозицією, а 15% певні, що він був здійснений за підтримки Заходу.

«Відтак більшість населення України (55%)  дали позитивну оцінку Майдану, – наголосила Ірина Бекешкіна. – І знову ж таки  абсолютна більшість – 70,5% – бачать Майдан як усвідомлену боротьбу громадян за свої права і ще 17% вважають, що цей протест був стихійним, саме в Західному регіоні».

Схожа картина притаманна і Центральній Україні: 48% її жителів бачать Євромайдан як усвідомлену боротьбу громадян за свої права, 18% вважають ці протести стихійними. Тоді як  на Півдні та Сході ставлення до цих подій неоднозначне, зазначала експерт.  Так, на Півдні усвідомленою боротьбою громадян за свої права Майдан вважають 20% опитаних, ще 22% думають, що це був стихійний протест, однак 34% називають ці події «державним переворотом» – 19% бачать його організатором тодішню політичну опозицію, а 14% – західні країни. Таку ж позицію займають й жителі східних регіонів: 44% із них вважають Майдан акціями протесту населення за свої права (20% – усвідомленими, 22% – стихійними), а 40% розцінюють ці події як «державний переворот» (24% – здійснений опозицією, 15% – Заходом).

«Що стосується Донбасу, то тут  оцінки взагалі майже одностайні, – відзначила Ірина Бекешкіна. –  Що Євромайдан був «державним переворотом»,  вважають 72% жителів Донбасу, причому 51% певні, що цей переворот був здійснений за підтримки Заходу, 21% – підготовлений політичною опозицією. Щоправда, й на Донбасі є 11%, які вважають Євромайдан боротьбою громадян за свої права», –   зауважила експерт.

Значно відрізняється  громадська думка учасників Майдану  щодо деяких питань й від думки населення України в цілому. Так, серед тих, хто брав участь у протестних акціях в Києві, 76% проголосували б на референдумі за вступ України в НАТО, а серед тих, хто брав участь у протестних акціях за межами Києва - всі 90% (по Україні в цілому - 44%).

Крім того, учасники акцій протесту більш схильні підтримувати самосуд як метод встановлення справедливості (24%, по Україні в цілому - 11%),  «сміттєву люстрацію» (33%, по Україні в цілому - 16%) і вільний продаж зброї (24%, по Україні в цілому - 10%).

Ірина Бекешкіна також презентувала експертне опитування, присвячене Річниці Майдану, в якому  найбільшу одностайність експерти виявили щодо оцінки протестних подій, назвавши їх Революцією Гідності.

Серед цілей Майдану, які досі не виконані,  експерти назвали покарання винних та боротьба з корупцією . Крім того, серед невиконаних вимог Майдану експерти називають покарання винних осіб у злочинах проти учасників Майдану, а також  інших винних осіб режиму Януковича.  

Досі не реалізована реальна боротьба з корупцією та проведення ефективної люстрації. Не відбулось і повноцінного «перезавантаження» влади з відмовою від «старих» непрозорих практик управління.

Також, на думку експертів, після Майдану не було розпочато системних реформ, нагальних для українського суспільства.

Серед головних цілей, які були досягнуті, експерти назвали зміну влади Віктора Януковича, зміну керівництва країни та відновлення курсу на Євроінтергацію.

Позитивним наслідком Майдану також вважається і активізація волонтерсткого руху.