Медіа
Перегляди: 933
25 серпня 2015

Марія Золкіна: Звільнена територія Донбасу – уже не та, якою вона була до агресії

Звільнення міст Донбасу від окупантів змінило ставлення населення до України.

Про результати опитування населення визволених міст Донбасу сьогодні, 24 серпня, в ефірі "5 каналу" під час марафону "Україна понад усе" говорила аналітик фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна.

"Зараз на звільнених територіях не все так катастрофічно, як може здаватися, тому що почуття гордості за те, що ти є українцем – воно об'єднує усі регіони України, всі макрорегоіни. Так, є різні цифри. Абсолютна більшість людей на Заході пишається тим, що є українцями, абсолютна більшість у Центрі. На сході цифри менші – це відносна більшість, це близько 40 з чимось відсотків, але це все одно основний варіант відповідей, коли респонденти визначаються, чи вони пишаються тим, що належать до такої спільноти, як українці, чи не пишаються", - розповіла вона.

На думку Золкіної, надзвичайно важливо дивитися на те, що відбувається на визволених територіях. "Ми робили це у своїх чотирьох дослідженнях, про які ми вже багато говорили, але я зазначу, що наприклад Сєверодонецьк, Краматорськ, Слов’янськ та Старобільськ – це такі чотири абсолютно різні міста – після якогось періоду, 6 чи 9 місяців після звільнення, люди бачать на цих територіях майбутнє своє і майбутнє Донбасу в складі української держави. І цей варіант відповідей переважав в усіх чотирьох містах. Є інші проблеми, які пов'язані з повсякденним життям, є страхи, пов'язані з відновленням бойових дій, з поверненням людей з так званих "ДНР/ЛНР", але звільнена територія – це вже зовсім не те, що було в цих містах, в громадській думці тих же міст ще до агресії", - сказала вона.

За даними експерта, загальні тренди громадської думки в Україні дуже позитивні – загалом 67 відсотків українців пишається своєю національної приналежністю. "Це багато", – запевнила дослідниця.