Медіа
Перегляди: 1921
24 лютого 2015

Марія Золкіна: Українські судді не бажають реформи судової системи, тому її має запровадити парламент

Українські судді не зацікавлені у проведені реформи судової системи України і вважають, що люстрація суддівського корпусу взагалі не потрібна. Саме тому треба тиснути на Верховну Раду, яка має ухвалити на підставі європейського досвіду закон про нову судову реформу, який запровадить прозорі демократичні механізми судочинства в Україні.

Про це в ефірі СК сказала політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна, спираючись на результати опитування українських суддів, проведеного фондом з 8 грудня 2014 року по 27 січня 2015 року.

«Я думаю, що цілком логічно те, що більшість суддів не підтримують люстрацію в принципі. Це є сигналом про те, що система сама по собі буде чинити опір. Однозначно, що сама по собі система не зможе змінитися. Я не хочу сказати, що сто відсотків суддів є корумпованими або непрофесійними. Але є певні неформальні правила та механізми, користуючись якими, той, хто хоче використати корупційні елементи, зможе це зробити. Або навпаки, коли система створює такі умови, коли на суддю можна натиснути, якщо він сам не воліє порушувати ті чи інші норми процесуального права. Система самостійно не здатна оновитися. Це стосується не тільки судової системи, але й системи державного управління», - сказала Золкіна.

За її словами, не потрібно чекати допоки судді будуть готові до суддівської реформи. ЇЇ має запровадити український парламент, який до цього мають спонукати експерти.

«Просто (треба-ред.) використати ті можливості, які є у експертного середовища, натиснути на той орган, який прийматиме цю судову реформу, на парламент. І провести максимально наближений до європейських демократичних практик закон про нову судову реформу, який буде запроваджувати всі ті прозорі демократичні механізми, про які ми сьогодні говоримо. Не треба чекати серйозної готовності до цього від самих суддів. Вони не бачать потреби в люстрації, бо вони не вважають себе винними, наприклад, у тому, що вони працювали так, як працювали всі попередні роки. Як показало наше дослідження, судді знають про хабарництво в системі, але вони ігнорують це питання», - зазначила аналітик.

Вона також зауважила, що українські судді не визнають, що під час розгляду справ, вони порушують норми процесуального прав, хоча експерти вказують, що в судах це вже є сталою практикою.

«Коли ми питали наших респондентів про те, наскільки часто порушуються норми процесуального права під час розгляду справ, то експерти говорили про те, що це відбувається доволі часто. Правозахисники та юристи говорили про те, що причина в тому, що судді просто хочуть спростити собі життя шляхом порушення норм процесуального права. Самі судді цей факт заперечують. Якщо вони і порушують, то роблять це, за їхніми словами, лише через недосконалість українського закону», - сказала Золкіна.