Медіа
Перегляди: 1130
7 грудня 2014

Марія ЗОЛКІНА: ОБСЄ потребує реформ

Якщо принципи діяльності ОБСЄ не буде змінено, то сенс існування цієї організації зникає. Такі думки цього тижня лунали під час засідання Ради міністрів закордонних справ.
 
ОБСЄ в Базелі. Власне, необхідність реформування цієї організації назрівала давно. Проте саме україно-російська війна найяскравіше продемонструвала неспроможність ОБСЄ реагувати на нові виклики. Чому? З таким запитанням «Голос України» звернувся до політолога Фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» Марії Золкіної:
 
«Досі ОБСЄ брала участь у врегулюванні заморожених конфліктів, за яких неефективність місії не завжди була помітною. Проте україно-російська війна винесла на поверхню усі інституційні проблеми організації. Перша й головна — спосіб ухвалення рішень. За умов, коли локальний конфлікт переростає у міжнародний, серед членів ОБСЄ завжди будуть країни, які блокуватимуть ті чи інші рішення, доцільні з точки зору міжнародного права. Стали очевидні й інші труднощі. Приміром, навіть у здійсненні моніторингу в зоні збройного конфлікту можливості ОБСЄ є обмеженими, оскільки залежать від готовності штучних утворень — таких як «ДНР» чи «ЛНР» — співпрацювати з місією. Ще одна проблема — обмеженість ресурсів організації. Нині майже всі зусилля ОБСЄ, і дипломатичні, і фінансові, зосереджені на сході України. Постає питання, де брати ресурси та кошти на моніторинг заморожених конфліктів в інших неспокійних регіонах, які ОБСЄ охоплює у межах країн-членів. Я би сказала, реформування давно на часі. І стосується це не тільки ОБСЄ, а й ООН. Система міжнародних відносин за останні десятиліття змінилася. На міжнародну арену вийшов ЄС, який прагне стати єдиним гравцем. Тож реформування було питанням часу. А агресивна політика Росії щодо України викрила всі ці проблеми і неспроможність ОБСЄ оперативно й ефективно реагувати на виклики. З другого боку — альтернативи цій організації поки що немає. І слід розуміти, що процес реформування відбуватиметься не так швидко, як нам хотілося б. Реформи вимагатимуть готовності до змін усіх членів організації, в тому числі й Росії».
 
Наталя ФІЛІПЧУК
Голос України