Медіа
Перегляди: 2159
8 жовтня 2019

Марія Золкіна: Нинішні переговори щодо виборів на окупованому Донбасі — гра з вогнем

 
Переговори нинішньої влади України щодо виборів на Донбасі можуть нести небезпеку, бо поки немає ніяких гарантій безпеки і демократичності процесу,  на цьому в студії  Громадського телебачення  наголосила аналітикиня фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна.

Вона зазначила, що поки виглядає так, що Україна готова на поступки заради самого факту зустрічі лідерів «нормандської четвірки». Зокрема Київ погодився на так звану «формулу Штайнмаєра», яка, як і Мінські угоди, передбачає вибори на окупованому Донбасі, які мають визнати або не визнати демократичними спостерігачі ОБСЄ.

Золкіна нагадала, що у «формулі Штайнмаєра» йдеться про визнання виборів демократичними «в цілому».

«В ОБСЄ немає конкретного переліку критеріїв, за якими вони говорять, що якщо ці критерії дотримані, значить в цілому, а якщо ці — то не в цілому. Тому вибори відбуватимуться як і будь-які вибори, навіть у демократичній країні, з порушеннями. І от ОБСЄ може сказати — порушення були численними, у нас багато претензій, були проблеми зі свободою ЗМІ, агітацією і решта, але в цілому можна сказати, що вибори відбулися і можна вважати результати чинними», — пояснила вона в ефірі програми Нині вже на hromadske.

Аналітикиня додала, що «слабо уявляє», що має трапитися, аби ОБСЄ визнала вибори зірваними. Золкіна вважає, що на зустрічі «нормандської четвірки» домовляться про підготовку виборів, тому акцент з безпекової сфери зміститься на політичну.

«Закон про особливий статус, адаптація цього до українського законодавства і так далі. Врешті решт, хоч ОБСЄ і має послуговуватися стандартами виборчого законодавства, я сумніваюся, що коли буде розпочато політичну реінтеграцію та підготовку до виборів, що вони політично наважаться сказати, що ці вибори не можна вважати легітимними. У цьому основна небезпека, для мене це гра з вогнем», — резюмувала вона.