Медіа
Перегляди: 1124
29 квітня 2015

Марія ЗОЛКІНА: Люди на звільнених територіях бояться повернення "ЛНР"

 

Про опитування населення на Луганщині щодо оцінки ситуації та ставлення до дій Росії в Україні розповіла 24-му каналу аналітик фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна.

Потреби місцевих

— Ми провели опитування у Старобільську та Сіверодонецьку, що на Луганщині. Жителям Сіверодонецька необхідне медичне обслуговування, отримання належної кількості медикаментів. У Старобільську люди потребують стабільного транспортного сполучення міста з іншими пунктами в області та поза її межами. А також – там виникло питання роботи. Ці всі речі пов’язані з адміністративним процесами з налагодженням життя на цій території.

Страхи та упередження людей

— Основний страх населення – поновлення бойових дій на тих територіях. Сіверодонецьк пережив і окупацію і був територією, на якій велись бойові дії. Там люди крім поновлення бойових дій, бояться і повернення так званої "ЛНР". У Старобільську основними є соціально-економічні питання – невиплати зарплат чи пенсій. Жителі обох міст вважають, що українські військові і надалі повинні залишатись на їх території. А також — більшість місцевих все ж вважає Росію стороною конфлікту. Є на територіях, які безпосередньо дотичні до території конфлікту — прифронтовій зоні, думки щодо того, що у конфлікті винен офіційний Київ.

Розуміння ситуації на Донбасі

— Населення розуміє, що роль Росії не лише в тому, що вона бере участь у конфлікті, а вона постачає зброю і живу силу. Населення в обох випадках адекватно сприймає ситуацію. В цих громадах нема проблеми з міфами. І в одному, і в іншому місті люди оцінюють конфлікт, як стан війни. Вони живуть в цій ситуації і бачать все, як є насправді.

Готовність до компромісів

— У Старобільську готовність населення до компромісів — абсолютна більшість. У Сіверодонецьку ситуація інша. Все ж більшість населення не змогла чітко задекларувати, що воно б могло зробити для вирішення конфлікту. Чи то загубленість, чи нерозуміння того, що відбувається насправді. 70 % опитаних у Старобільську не змогли сформувати свою позицію.

Джерело: Телеканал новин "24"