Медіа
Перегляди: 1156
21 листопада 2014

Марія Томак: Про перемогу Майдану говорити зарано

Розмірковуючи про уроки Майдану, громадська активістка Центру Громадянських Свобод і Євромайдану SOS Марія Томак сказала, що ще не бачить приводів для оптимізму радіти продуктивності Майдану. На цьому вона наголосила під час круглого столу «Річниця Майдану». «Згадуючи у річницю Майдану ті події, не можна не згадати передусім про брутальні порушення прав людини й вбивства, свідками яких ми були у ті дні, – каже Марія Томак. – І на жаль, до сьогодні ситуація залишається доволі драматичною».

Активістка вважає, що два брифінги  –  за участі голови СБУ Валентина Наливайченка та  радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, – які стосувалися розслідування вбивств і порушень прав людини на Майдані, радше скидались на публічне й показове звітування. «Бо перед тим відбулася нарада, де Президент Порошенко сказав, що справи треба розслідувати, – зауважує  Марія Томак. –  Та, на жаль, нічого нового ми не почули. І заяви чиновників про те, що справи  викрадення Вербицького, Луценка, вбивства Веремія розкриті, за моєю інформацією (а ми спілкуємося багато з адвокатами потерпілих), сьогодні не відповідають дійсності. Розслідування –  це коли покарані винні, а в даному разі не йдеться навіть про покарання виконавців, не кажучи вже про покарання замовників».

Марія Томак звернула увагу, що те саме відбувається й з розслідуванням  справ, пов'язаних із розстрілом мітингувальників у центрі Києва 18–20 лютого. Більше того, проблеми помножились, оскільки з-під домашнього арешту втік підозрюваний у скоєнні цього злочину – колишній командир роти загону МВС спецпризначення «Беркут» Дмитро Садовник. «Коли заступник МВС каже, що  Садовник втік, складається  враження, що влада взагалі не бере в цьому участі, – обурюється громадська активістка і веде далі,  – а побиття на Банковій 1 грудня? От зараз ми спілкуємося із в’язаними Банкової. В людей досі не закриті кримінальні справи! Я вже не кажу про розслідування того, хто їх бив… Але ж є відео, і не треба казати, що там нічого не видно і що там всі в шоломах».

Активістка Євромайдану SOS нагадала, однією із вимог Майдану одразу після побиття  студентів у ніч на 30 листопада  було відсторонення влади, розслідування і покарання. Далі почалася гостра фаза Майдану – викрадення, катування, розстріли людей. «То чи можна   зараз  говорити про перемогу Майдану, про якесь там перезавантаження чи реформування МВС і правоохоронних органів, якщо немає розслідування розстрілів Майдану,  якщо винні не покарані», – твердо заявила Марія Томак.