Медіа
Перегляди: 1659
28 серпня 2018

Маккейн VS Трамп: у чому був конфлікт двох американських політиків

Чому Маккейн заборонив кликати Трампа на свій похорон?
Не стало кращого друга України — вчора такими заголовками рясніли ЗМІ. Ким був сенатор Джон Маккейн для України, чим запам’ятався, яку політику вів? Про це Громадське Радіо говорило  з професором політології, науковим директором Фонду "Демократичні ініціативи" Олексієм ГАРАНЕМ.

Вікторія Єрмолаєва: Сьогодні стало відомо про те, що президент Дональд Трамп заборонив публікувати офіційну заяву про смерть Джона Маккейна, в якій був високо оцінений Маккейн, його героїзм, життя сенатора. Трамп сказав прес-секратарю Білого дому, що волів би виступити не кажучи хороших слів про Маккейна. В результаті він написав твіт у соціальній мережі, де написав пару слів про те, що висловлює співчуття родині Джона Маккейна. Як можна характеризувати таку поведінку Дональда Трампа?

Олексій Гарань: Знаєте, тут коментувати на 100% дуже важко тому, що є повідомлення, але як відбувалося насправді ми не знаємо. Я схильний вважати, що повідомлення відбиває дійсно ту реакцію Трампа, яка відбувалася за лаштунками. Мені здається, що це свідчить про ті достатньо глибокі суперечності, які були між Трампом і Маккейном. Трамп не давній республіканець, бо він заявив про свою належність до республіканців вже перед початком виборчої кампанії. Маккейн — це класичний республіканець, вся його кар’єра пов’язана з Республіканською партію, він послідовний консерватор. Я б сказав, що дуже важливо, що такі люди, як Маккейн, значною мірою визначають позицію республіканської партії. Особливо в умовах, коли до влади прийшов Трамп. Трамп відомий своєю імпульсивністю в зовнішній політиці, недосвідченістю. І наявність таких людей, як Маккейн в Американському сенаті, значною мірою допомогала збалансувати, корегувати цю позицію Трампа. Це було не тільки важливо для України, а і для політики США.

Маккейн, коли оцінював зовнішню політику Трампа, наголошував на тому, що головним джерелом агресивності в сучасному світі є не ІДІЛ, а Росія.

Вікторія Єрмолаєва: Трамп і Маккейн називали одне одного ворогами США. Маккейн критикував Трампа за його відношення до Путіна, за його політику, щодо Китаю, та інших речей. В чому звинувачував Трамп Маккейна?

Олексій Гарань: Я не пригадую, щоб Маккейн вжив саме слово ворог, щодо Трампа. Це не зовсім для лексики Маккейна притаманно, він людина дуже зважена. Маккейн, коли оцінював зовнішню політику Трампа, наголошував на тому, що головним джерелом агресивності в сучасному світі є не ІДІЛ, а Росія. Це інколи розходилось із заявами Трампа. Маккейн гостро критикував поведінку Трампа в Гельсінки, бо він вважав, що ті заяви, які лунали від Трампа, а вірніше навіть умовчування, які робив Трамп, коли він не відреагував на слова Путіна, щодо України та Криму, шкодили США. Ми зараз говоримо про суперечності Маккейн — Трамп, але давайте подумаємо про те, як позиція Маккейна та інших республіканців вплинула на Трампа. Я думаю, що це дуже важливо. Трамп робив достатньо невиважені заяви, щодо зняття санкцій з Росії. В ході президентської кампанії і одразу після свого обрання, але що вийшло в результаті? Трамп був вимушений розширити санкції проти Росії і нарешті надати Україні летальну зброю. Те, чого не наважився зробити Обама. Я б сказав, що не в останню чергу це відбулося завдяки позиції ядра Республіканської партії, найбільш впливових її діячів, до яких належав Маккейн.  

Оригінал: Громадське Радіо