Коментарі
Перегляди: 1292
6 березня 2020

Люди прагнуть сильної влади, сильної руки в управлінні державою. Бекешкіна

Ірина Бекешкіна: Найбільше довіряють армії, найменше - судам, прокуратурі.

Український виборець, традиційно, не любить влади, а, відтак, продовжує рухатись по колу: обрання опозиції, захмарний кредит довіри для «нових» сил, розчарування і захід на друге коло. Виборець хоче голосувати за чарівника, який все одразу змінить. А коли цього не відбувається, то не починає мислити раціонально, а кидається шукати іншу чарівну паличку. Про останні соціологічні дослідження, подолання «руского міра» та вплив короновірусу на світогляд українців Tvoemisto.tv розповіла соціологиня, директорка Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Українці все більше вважають, що країна рухається не в тому напрямку

Скажемо чесно, недовіра до влади в Україні була завжди. Фактично, щоразу обирають опозицію, адже люди розчаровані. І теперішній період не виняток. І до парламенту, і до уряду, і до президента після виборів була величезна довіра. Зараз - хіба що Володимиру Зеленському. При цьому, все більше українців думають, що країна рухається не в тому напрямку.

Зараз найвища довіра традиційно у армії, Держприкордонслужби і Національної гвардії. Непогана підтримка також у СБУ. Тобто, це свідчить про недовіру до влади, але прихильність народу до таких силових структур. Це можна пояснити тим, що у нас триває війна і люди вдячні тим, хто захищає їх від ворога і береже спокій. Також це вказує і на прагнення людей до сильної влади, сильної руки в управлінні державою.

Найгірше ставлення до судів. Повністю довіряють їм лише 2% людей.

На жаль, мушу відзначити, що ми і далі рухаємось по колу: обрання опозиції, очікування, розчарування. І коли ми вирвемось з цього кола, коли закінчиться наша інфантильність і ми подорослішаємо – невідомо.

Люди досі вірять, що знайдеться якийсь чарівник (на щастя, вже не москаль-чарівник) і у нас все зміниться. Закінчиться епоха бідності, настане мир – і все відбудеться вже і негайно. А коли вони розчаровуються, то починають шукати інших чарівників. І все це по колу – замість того, щоби думати реалістично і добиватися змін.

Рівень довіри до антикорупційних органів падає

Були певні високі очікування до новітніх антикорупційних органів (НАБУ, САБ, НАЗК, ВАСУ), але зараз це вже втрачено: 49% недовіри, а довіряють лише 16-14%.

Люди визнають, що основною проблемою держави є корупція, але не бачать, хто з нею може повноцінно боротися. І це доволі небезпечно. Причиною цього є відсутність результату: людей цікавить, коли ж почнуться посадки.

Кардинально протилежна ситуація з поліцією. Її соціологія покращилась на фоні подій у Нових Санжарах. Звісно, поліції довіряють менше людей, аніж армії, але більше, чим судам і прокуратурі.

Помітні вагомі світоглядні зрушення

Цікавим було опитування, чи підтримують українці виступи проти розміщення евакуйованих з Китаю громадян. Тоді 70% засуджували ці протести. Підтримали – лише 15%.

Ці протести ще раз довели – рівень піддатливості на маніпуляції в Україні високий. І це також продемонстрували й попередні вибори.

Насправді, в державі існують значно страшніші явища. До прикладу, зменшується кількість тубдиспансерів і чимало інфікованих людей блукають між нами. Також з психіатричних клінік випускають хворих. І, відзначте, проти цього не протестують. А тут йдеться про здорових людей, яких лише розмістили для обсервацію. Це така абстрактна загроза, але вона викликала загальну присихопатію. І вина в тому має бути розділена також з безвідповідальними медіа, які нагнітали істерію, а люди повелися на неї.

Іншим важливим висновком є те, що повороту до Росії вже не буде. Електорату, який готовий голосувати за «рускій мір» стає все менше з кожним роком. Вже не одне покоління виросло у незалежній Україні і, хоч вони не такі вже патріоти, але до Росії вони точно не мріють повернутись. І невідворотнім моментом на цьому шляху став безвіз.

Росте як довіра, так і недовіра до медіа

Традиційно багато українців довіряють церкві, волонтерам, добровольчим батальйонам, громадським організаціям. Фактично, у них люди шукають альтернативу, не довіряючи владі.

54% громадян довіряють ЗМІ, але і недовіра висока – близько 40%. При цьому росте як довіра, так і недовіра до них. Правда, тут ситуація специфічна, адже майже кожна людина довіряє одному-двом «своїм» медіа і не визнає інших. Тому ці показники доволі відносні.

На місцевих виборах ключову роль зіграють відомі особистості

Зараз важко прогнозувати, яким буде рівень підтримки влади на осінь. Однозначно, на той час багато що зміниться. Якщо вона буде високою, то ми побачимо ситуацію, коли до влади підуть відомі особи, які традиційно хочуть дружити з нею. І тут питання: наскільки якісних і популярних людей зможуть залучити їхні противники.

Богдан Білан

Джерело: Твоє місто

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024