Медіа
Перегляди: 1474
15 квітня 2013

Квапитися з узгодженням єдиного кандидата не варто


Визначення єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах 2015 року – завдання хоч і благородне, однак поспіх у його виконанні може лише ускладнити життя як опозиційним лідерам, так і їхнім виборцям. Так вважає аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Олексій Сидорчук. На його думку, квапитися з узгодженням єдиного кандидата не варто з огляду на кілька причин.

По-перше, зважаючи на персональні амбіції всіх трьох опозиційних керманичів, процес узгодження кандидатури на президентські вибори неодмінно носитиме конфліктний характер. Відповідно, вносити яблуко розбрату за два роки до виборів буде не надто розумним кроком.

По-друге, проблема єдиного кандидата відволікатиме увагу опозиції від поточних завдань, які наразі є більш важливими – від боротьби за вибори в Києві до протидії можливому проведенню референдуму.

По-третє, завчасний вибір єдиного кандидата дасть змогу владній команді зосередитися на одній мішені та застосувати до неї весь наявний арсенал. Зрозуміло, що в ситуації невизначеності, яка існує сьогодні, поведінка влади носитиме більш розпорошений характер, і це гратиме на руку опозиції.

Експерт переконаний, визначення єдиного кандидата апріорі обмежить вибір громадян. «Незрозуміло, чому такого кандидата мають визначати самі опозиційні політики, а не українці на виборчих дільницях, тим більше, що наразі конкуренцію Віктору Януковичу в другому турі може скласти лише політик з опозиційного табору. Відповідно, для лідерів опозиції куди продуктивніше було б укласти публічний пакт, яким би вони зобов’язалися підтримати будь-якого кандидата, який вийде у другий тур разом із Януковичем», – зазначив Олексій Сидорчук.

Аналітик фонду зазначив, що єдиний випадок, за якого узгодження опозиційного кандидата напередодні виборів буде конче необхідним – це запровадження моделі виборів президента в один тур. Але опозиція має зробити все, аби не допустити реалізацію такого сценарію, – наголосив експерт.

 

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024