Коментарі
Перегляди: 1941
22 травня 2019

Куди має здійснити перший закордонний візит новий президент

Україна та світ з нетерпінням очікують на перші кроки нового президента України Володимира Зеленського у зовнішній політиці, серед яких — перші візити до закордонних столиць.

Те, які міста опиняться першими у списку, значною мірою свідчитиме про зовнішньополітичні пріоритети нового українського керівництва. Центр "Нова Європа" звернувся до авторитетних українських та закордонних експертів з питанням: "Які три іноземні столиці, в порядку пріоритетності, ви рекомендували би президенту відвідати в першу чергу і чому?" 


Зокрема, Олексій Гарань, професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи", відповів:

Якщо ми говоримо про перші поїздки президента і взагалі про перші міжнародні контакти, ми маємо виходити, з одного боку, з того, що необхідно зробити, а з іншого боку – що можна зробити саме зараз.

В першу чергу, у нас запланований саміт Україна-ЄС на початку липня. Попередній відбувся у Брюсселі, цей може відбутися в Києві. Я думаю, що в даному випадку не так важливе місце події, як те, що такий саміт запланований. Цей захід може бути використаний для налагодження зв'язків з керівниками ЄС, і особливо проблемних моментів я тут не бачу.

На початку липня в Торонто також відбудеться вже третя конференція з реформ в Україні. Якщо на попередніх двох (в Лондоні та Копенгагені) Україну представляв  прем’єр-міністр Гройсман, то цю конференцію варто відвідати президенту.

По-перше, Канада є стратегічним партнером України, який завжди нас підтримує.

По-друге, на цій конференції обговорюватимуть порядок денний реформ. Це саме та річ, де не тільки Захід може почути президента України, але й президент може почути поради Заходу щодо того, як краще проводити реформи у різних сферах. Це буде корисно новообраному президенту для розуміння, наскільки наші західні партнери можуть допомогти у конкретних напрямках реформування України.

Звичайно, дуже бажаними є поїздки до Берліна, Вашингтона, Варшави, але мені здається, що до них треба готуватися, тому що тут є певні підводні рифи. З Варшавою, зрозуміло, це питання історичної пам'яті.

Дуже добре підготовленим треба бути і до поїздок до Берліна та Вашингтона. В обох випадках неминучими будуть питання Донбасу, Мінських домовленостей, потенціалу для компромісу з Росією.

Я думаю, що тут Зеленському треба бути максимально підготовленим, щоб не піти на якісь невиправдані поступки, яких, зокрема, можуть очікувати й наші партнери, аби знизити градус напруги між Україною та Росією.

Але ми маємо розуміти межі, червоні лінії, за які новообраному президенту не можна заходити, і він сам має це розуміти під час цих візитів.
 

Повний текст статті:  Українська правда

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024