Коментарі
Перегляди: 1914
22 травня 2019

Куди має здійснити перший закордонний візит новий президент

Україна та світ з нетерпінням очікують на перші кроки нового президента України Володимира Зеленського у зовнішній політиці, серед яких — перші візити до закордонних столиць.

Те, які міста опиняться першими у списку, значною мірою свідчитиме про зовнішньополітичні пріоритети нового українського керівництва. Центр "Нова Європа" звернувся до авторитетних українських та закордонних експертів з питанням: "Які три іноземні столиці, в порядку пріоритетності, ви рекомендували би президенту відвідати в першу чергу і чому?" 


Зокрема, Олексій Гарань, професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи", відповів:

Якщо ми говоримо про перші поїздки президента і взагалі про перші міжнародні контакти, ми маємо виходити, з одного боку, з того, що необхідно зробити, а з іншого боку – що можна зробити саме зараз.

В першу чергу, у нас запланований саміт Україна-ЄС на початку липня. Попередній відбувся у Брюсселі, цей може відбутися в Києві. Я думаю, що в даному випадку не так важливе місце події, як те, що такий саміт запланований. Цей захід може бути використаний для налагодження зв'язків з керівниками ЄС, і особливо проблемних моментів я тут не бачу.

На початку липня в Торонто також відбудеться вже третя конференція з реформ в Україні. Якщо на попередніх двох (в Лондоні та Копенгагені) Україну представляв  прем’єр-міністр Гройсман, то цю конференцію варто відвідати президенту.

По-перше, Канада є стратегічним партнером України, який завжди нас підтримує.

По-друге, на цій конференції обговорюватимуть порядок денний реформ. Це саме та річ, де не тільки Захід може почути президента України, але й президент може почути поради Заходу щодо того, як краще проводити реформи у різних сферах. Це буде корисно новообраному президенту для розуміння, наскільки наші західні партнери можуть допомогти у конкретних напрямках реформування України.

Звичайно, дуже бажаними є поїздки до Берліна, Вашингтона, Варшави, але мені здається, що до них треба готуватися, тому що тут є певні підводні рифи. З Варшавою, зрозуміло, це питання історичної пам'яті.

Дуже добре підготовленим треба бути і до поїздок до Берліна та Вашингтона. В обох випадках неминучими будуть питання Донбасу, Мінських домовленостей, потенціалу для компромісу з Росією.

Я думаю, що тут Зеленському треба бути максимально підготовленим, щоб не піти на якісь невиправдані поступки, яких, зокрема, можуть очікувати й наші партнери, аби знизити градус напруги між Україною та Росією.

Але ми маємо розуміти межі, червоні лінії, за які новообраному президенту не можна заходити, і він сам має це розуміти під час цих візитів.
 

Повний текст статті:  Українська правда

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024