Медіа
Перегляди: 893
4 серпня 2015

Круглий стіл, присвячений 60-річчю від дня народження Ілька Кучеріва (1955-2010) - фундатора Фонду «Демократичні ініціативи» його імені, на тему: "Кому більше довіряють українці?: владі, громадськості, ЗМІ..."

3 серпня об 11.00 відбувся круглий стіл присвячений 60-річчю від дня народження Ілька Кучеріва (1955-2010)  - фундатора Фонду «Демократичні ініціативи» його імені на тему: "Кому більше довіряють українці?: владі, громадськості, ЗМІ..." (Зала 2)
 
Організатори: Укрінформ, Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».
 
До участі були запрошені: Ірина БЕКЕШКІНА - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Борис ТАРАСЮК - Віце-президент Парламентської асамблеї «Східного партнерства», заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, двічі Міністр закордонних справ України (1998-2000; 2005-2007); Андрій БИЧЕНКО  - директор соціологічної служби Центру Разумкова.
 
Модератор: Віталій Довгич - експерт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва
 
Обговорювалися питання: 
1.Громадський сектор як авангард демократичних перетворень у державі - чи росте довіра суспільства до громадських ініціатив?
2.Україна і НАТО: проблема вступу до Альянсу в соціологічній і публіцистичній творчості Ілька Кучеріва.
3.Чому не спрацював Будапештський меморандум?
4.Україна між Заходом і Сходом: євроінтеграційні факти проти міфів російської пропаганди.
 
Ілько Кучерів - «батько» Національного екзит-полу.
«За» і «проти» членства в ЄС та Альянсі: глобальний і регіональний аспекти.
 
Підсумкові матеріали:
 
Волонтери стали лідерами громадської довіри - соцопитування 
 
За результатами соціологічного дослідження, проведеного «Фондом демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова, найбільше українці на сьогодні довіряють волонтерам, які вперше випередили традиційного лідера громадської довіри - церкву. 
Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила директор «Фонду демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. 
«Вперше за весь час у лідери довіри громадської думки вийшли волонтери (67% довіри опитаних). Їм довіряють зараз навіть більше, ніж церкві (62%). Більше того, церква зараз, звичайно, у лідерах громадської довіри, і результати довіри до церкви цілком позитивні, але не такі як раніше. Очевидно, церквам теж потрібно задуматися, чому люди починають їм менше довіряти. Я думаю, це пов'язано з тим, що церква не знайшла свого місця в тій ситуації, в якій зараз перебуває Україна», - зазначила вона. 
Бекешкіна наголошує, що все більше і більше українське суспільство розчаровується в державних інституціях (Президент - 29,5%, ВРУ - 15,5%, Уряд - 18,3%, місцева влада - 34,5%), а довіра до інституцій недержавних зростає (46,2%).
«Це, звичайно, серйозна проблема, тому що громадські організації, громадські інституції, волонтери не можуть підмінити собою державні структури... Ми втрачаємо час, люди втрачають віру і довіру. Це серйозна проблема», - підкреслила експерт. 
За її словами, владі треба цей значний ресурс довіри до недержавних організацій максимально використати, особливо якщо зважити на наступні місцеві вибори і процеси децентралізації. 
Бекешкіна відзначила також, що Донбас на сьогодні став менше відрізнятися від решти регіонів України.
«Якщо ми раніше говорили, що є єдиний регіон України, який не хоче європейської інтеграції і віддає перевагу Митному союзу, це Донбас, нині цього немає. Зараз там, щоправда велика частина переходить у «важко сказати», але зараз уже й на Донбасі в Митний союз не хочуть», - сказала вона. 
Соціологічне опитування свідчить, що 54,7% громадян України довіряють Збройним Силам України, 52,6% - добровольчим батальйонам, 46,9% - ЗМІ України, а ЗМІ Росії - тільки 7,3%. 
У соціологічному опитуванні взяли участь 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.
 
Українці підтримали б на уявному референдумі вступ до НАТО - соцопитування 
 
Соціологічне дослідження «Фонду демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова свідчить, що на уявному референдумі про вступ України до НАТО «за» приєднання до Альянсу проголосували би 63,9% учасників і 28,5% - проти. 
Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомила директор «Фонду демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. 
«Якби референдум (про вступ до НАТО - ред.) відбувався зараз, то він, звичайно, був би виграний. Проте це поки що питання, яке ділить Україну», - наголосила вона. 
Окрім в цілому кардинальних змін у ставленні населення України до НАТО за останні п'ять років (у червні 2010 р. вступ до НАТО підтримало би 25%, а 68% були б проти) Бекешкіна відзначає істотні зміни, які відбулися саме серед українців на Донбасі до Північноатлантичного альянсу. 
«Коли раніше 95% на Донбасі були проти вступу до НАТО, то зараз ця цифра знизилася до приблизно до 60%, а вже є, по різних опитуваннях, 17-20% на Донбасі, які за вступ до Альянсу, і це свідчить про істотні зміни», - зазначила вона. 
У соціологічному опитуванні взяли участь 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.
 
Відео з прес-конференції: