Медіа
Перегляди: 1100
3 грудня 2013

Кривавий розгін студентів спричинив не тільки радикалізацію суспільства, а й розкол між політичними елітами


Те, що відбулося в ніч з 29 на 30 листопада на Майдані незалежності, не було рішенням самих силовиків.  Таку думку під час прес-конференції  «Україна після Вільнюса: що далі?» висловив науковий директор Школи політичної аналітики, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань. На його переконання,  міністр внутрішніх справ  не міг діяти самостійно  без згоди Януковича. «Інша річ, що всі ті накази не віддавалися у письмовій формі,  не фіксувалися, це були усні накази зверху, – міркує експерт... – Але ми маємо розуміти, що це були санкції Януковича. Ось чому  гасла людей  радикалізувлись, і вони вимагають відставки Януковича».

Хід переговорів про відставку президента, на думку експерта, залежатиме від кількості людей, які стоятимуть на майдані. Але наразі  трибуною для переговорів  має залишатися парламент, де можна ставити  питання про переобрання  уряду.

«Зараз парламент лишається тим органом який дійсно може переформатуватись  і діяти як легітимний центр влади, – пояснює експерт. – Кривавий розгін студентів спричинив не тільки радикалізацію суспільства, а й розкол між політичними елітами. Це дозволяє говорити про майбутні зміни у політикумі.  Під час критичних ситуацій розкол еліт – явище показове. Це означає, що влада починає втрачати базу. Відтак  може відбутися переформатування парламентської більшості. Ця більшість зможе відправити уряд Азарова у відставку і вимагати від президента  формування нового уряду. Тут ітиметься про те, чи буде здатність у Януковича  знайти компроміс. Але він може продовжити керуватися логікою «не здавати своїх». Якщо це відбудеться, то це буде фатальною помилкою».

Експерт вислови думку, що та ситуація, яка відбувається у політикумі,  ще раз підтверджує – президентська республіка  Україні не підходить. «Це занадто велика небезпека, – каже політолог. – Водночас,  мені здається, що є небезпеки і в суто парламентській моделі. Ми розуміємо, що там можна смикати за ниточки, перекуповувати «тушок», фракції і так далі. І цим будуть займатися не тільки наші місцеві олігархи, цим  активно займатиметься і Росія. Тому,  можливо, більш збалансованим було б повернення до тієї моделі, яка існувала під час конституційної реформи», – констатував Олексій Гарань.