Медіа
Перегляди: 922
22 червня 2016

Кремль використовуватиме звільнення українців для своєї пропаганди, – політолог

Початок процесу звільнення українських політв’язнів з Росії не можна назвати покращенням відносин між ворогуючими країнами. Адже військова агресія на сході не припиняється. Відтак, поступки Росії щодо українців пов’язані насамперед з тиском міжнародної спільноти.

Таку думку в ефірі програми «Огляд. Ексклюзив» (щобудня о 21:35 на телеканалі ZIK) висловив політолог, професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи"  Олексій Гарань.

«Володимир Путін, очевидно, напередодні чергового раунду розгляду питання про санкції намагається продемонструвати, що він йде на поступки. Проте все ж ситуація складається так, що ЄС продовжить санкції проти Росії», – вважає Олексій Гарань.

Натомість поступки у звільненні українських політв’язнів, припускає експерт, Кремль може використовувати для пропагандистської війни і в Росії, і в Україні.

«Оскільки загальна тенденція все ж йде до продовження санкцій, то Путін, розуміючи це, буде намагатися залякувати і Україну, і Європу. Мовляв, якщо Росії не будуть йти назустріч, то він провокуватиме ескалацію конфлікту на Донбасі», – припускає політолог.

Так, через нарощування конфлікту на лінії зіткнення Кремль намагається чинити тиск на всі сторони Мінських переговорів щодо проведення так званих виборів на окупованій частині Донецької та Луганської областей.

До того ж, зауважив Олексій Гарань, не потрібно виключати й можливість повномасштабного вторгнення Росії.

«Ще у 2014 році ніхто з експертів та аналітиків не міг навіть припустити, що Володимир Путін наважиться на відкритий конфлікт і так нахабно порушить основоположні засади міжнародних стосунків. Тому ми повинні бути готовими до різких нелогічних кроків агресора», – зазначив політолог.

Наразі ж від повномасштабного наступу Росію утримують санкції та можлива підтримка України летальною зброєю з боку ЄС і США. Відтак, агресор буде намагатися провокувати локальні конфлікти.