Коментарі
Перегляди: 3966
5 січня 2019

Країна – це не шоу-бізнес: українські виборці повинні це розуміти

Про старт виборчої  кампанії, чи відчувають люди себе відповідальними за дії політиків, для чого ідуть в президенти ті, хто не має жодних шансів бути обраним, на яку кандидатуру  робить ставку Путін – ці та інші питання  обговорили експерти в ток-шоу «Ситуація» на телеканалі "Прямий".

 

Наводимо тези, які висловив під час телешоу професор політології НАУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.


Це – реальність, а не телебачення

Виборцям варто розрізняти діяльність Володимира Зеленського, як актора та шоумена і діяльність Зеленського, як громадського діяча та політика. 

«Ну давайте подумаємо, що ця людина зробила, як громадський діяч. Людина зняла прекрасний фільм, який ми всі дивилися з цікавістю, але при цьому варто розуміти, що роль у фільмі і реальність - це трошки різні речі. Ця людина буде Верховним головнокомандувачем, ну я не знаю, якщо дивитися на фільм, то можемо уявити кого він покличе в міністри закордонних справ або міністри оборони  – Женю Кошового (актор студії "Квартал-95" - ред.). Але ще раз – це реальність, а не телебачення. Країна – це не шоу-бізнес. Треба розуміти, як людина буде вести переговори з Путіним, як вона буде спілкуватися з Трампом та Меркель», – наголосив Олексій Гарань. Він  зауважив, що люди не ляжуть на операцію до актора, який добре зіграв хірурга і не викличуть додому актора, який зіграв сантехніка ремонтувати труби.

Чому кандидати, які не мають жодних шансів на перемогу, беруть участь у виборах

Олексій Гарань також пояснив, чому кандидати, які не мають жодних шансів на перемогу, беруть участь у виборах.

По-перше, вони  потім зніматимуть свої кандидатури і закликатимуть за когось із кандидатів голосувати, каже політолог. По-друге, використовуватимуть це для критики когось із кандидатів, тобто їхня функція полягатиме в тому, щоб «мочити»  когось конкретного. І третє –  якщо кандидат  зареєструвався, то він  має право на представництво у виборчій комісії.

«І тут з'являються небезпеки,  – наголосив  політолог,  –  тому що якщо таких псевдокандидатів набереться багато, то вони, отримавши  представництво у виборчих комісіях, можуть  просто зривати роботу на певних дільницях».

На що сподівається Симоненко?

Щодо першого  секретаря ЦК компартії Петра Симоненка, який також виявив намір брати участь у виборах, Олексій Гарань зауважив –  перший комуніст країни сподівається,  що його не зареєструють в кандидати на посаду президента України і він  ходитиме та скандалитиме  на російському телебаченні та в Європі. 

«На що сподівається Симоненко? На те, що скажімо його не зареєструють і він буде кричати всюди і на російському телебаченні і в Європі. Симоненко очолює Компартію з 1993 року і в них в партії немає більше нікого, кого вони можуть висунути. В 1998 році комуністи на виборах зібрали 25% голосів. На останніх виборах 2014 року за них проголосувало 3%. Ось вам результат діяльності Симоненка. Його витягують, бо потрібний скандал, який буде розкручуватись російськими ЗМІ. Він буде заявляти десь в Європі, як в Україні порушують права людини», – сказав він.

 

На якого кандидата  робить ставку Росія?

Олексій Гарань переконаний, що  зараз відверто російський кандидат не переможе  на президентських виборах. На роль проросійського кандидата   найближче  підходить Юрій Бойко, та й  те  з певними умовностями.  «Щодо інших кандидатів,  то я думаю, що Росія просто сподівається на те, що може перемогти не Порошенко,  а  хтось інший, хто  стане для неї зручнішим, – висловив припущення політолог. –   Тому,  як би не ставилися до Порошенка, критикуючи його, часом і справедливо,  але саме його зараз Росія вважає ворогом номер один.  І саме, з символічної точки зору,  для них важливо, щоб Порошенко програв,  так само, як для них важливо було, щоб у Грузії програв Саакашвілі».

Олексій Гарань нагадав,  що  загальна атмосфера і ситуація  в країні на виборах в 2014 році перебувала на піку ентузіазму після Майдану.  Тоді втратили  Крим, почалися заворушення на Донбасі –  це значною мірою вилилося у результати виборів, які пройшли в один тур.

«Сьогодні  ж ситуація виглядає таким чином, що війна триває уже  пʼятий рік, – веде свою думку політолог,  –  ми не знаємо коли вона закінчиться, економічне зростання повільне, і люди його ще не відчувають, тому з'явилася можливість реваншу, коли повертаються сили з минулого».

На думку Олексія Гараня,  Росія основну ставку зробить не на президентські вибори, а на  парламентські і  вкладатиметься в опозиційні партії  – «За життя!»,  опозиційну платформу, сподіваючись, що ці сили розширять  своє представництво у Верховній Раді.

«І тому зараз Росія максимально дестабілізуватиме ситуацію в Україні, розхитуючи  її,    використовуючи для цього і ситуацію на фронті... Головне для Росії посіяти зневіру, що у нас усе пропало, що у нас нічого не вийде», – каже  політолог.

Але українські виборці повинні це розуміти, закликає  Олексій  Гарань,  як і те, що той, хто обіцятиме «золоті  гори» перед виборами – точно популіст, як  і те, що ситуація не погіршуватиметься,  а поліпшуватиметься... Саме  з такими настроями треба виходити до виборів,  акцентував політолог.

Повний відеозапис ток-шоу "СИТУАЦІЯ" від 4 січня 2019 року:

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024