Коментарі
Перегляди: 4013
5 січня 2019

Країна – це не шоу-бізнес: українські виборці повинні це розуміти

Про старт виборчої  кампанії, чи відчувають люди себе відповідальними за дії політиків, для чого ідуть в президенти ті, хто не має жодних шансів бути обраним, на яку кандидатуру  робить ставку Путін – ці та інші питання  обговорили експерти в ток-шоу «Ситуація» на телеканалі "Прямий".

 

Наводимо тези, які висловив під час телешоу професор політології НАУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.


Це – реальність, а не телебачення

Виборцям варто розрізняти діяльність Володимира Зеленського, як актора та шоумена і діяльність Зеленського, як громадського діяча та політика. 

«Ну давайте подумаємо, що ця людина зробила, як громадський діяч. Людина зняла прекрасний фільм, який ми всі дивилися з цікавістю, але при цьому варто розуміти, що роль у фільмі і реальність - це трошки різні речі. Ця людина буде Верховним головнокомандувачем, ну я не знаю, якщо дивитися на фільм, то можемо уявити кого він покличе в міністри закордонних справ або міністри оборони  – Женю Кошового (актор студії "Квартал-95" - ред.). Але ще раз – це реальність, а не телебачення. Країна – це не шоу-бізнес. Треба розуміти, як людина буде вести переговори з Путіним, як вона буде спілкуватися з Трампом та Меркель», – наголосив Олексій Гарань. Він  зауважив, що люди не ляжуть на операцію до актора, який добре зіграв хірурга і не викличуть додому актора, який зіграв сантехніка ремонтувати труби.

Чому кандидати, які не мають жодних шансів на перемогу, беруть участь у виборах

Олексій Гарань також пояснив, чому кандидати, які не мають жодних шансів на перемогу, беруть участь у виборах.

По-перше, вони  потім зніматимуть свої кандидатури і закликатимуть за когось із кандидатів голосувати, каже політолог. По-друге, використовуватимуть це для критики когось із кандидатів, тобто їхня функція полягатиме в тому, щоб «мочити»  когось конкретного. І третє –  якщо кандидат  зареєструвався, то він  має право на представництво у виборчій комісії.

«І тут з'являються небезпеки,  – наголосив  політолог,  –  тому що якщо таких псевдокандидатів набереться багато, то вони, отримавши  представництво у виборчих комісіях, можуть  просто зривати роботу на певних дільницях».

На що сподівається Симоненко?

Щодо першого  секретаря ЦК компартії Петра Симоненка, який також виявив намір брати участь у виборах, Олексій Гарань зауважив –  перший комуніст країни сподівається,  що його не зареєструють в кандидати на посаду президента України і він  ходитиме та скандалитиме  на російському телебаченні та в Європі. 

«На що сподівається Симоненко? На те, що скажімо його не зареєструють і він буде кричати всюди і на російському телебаченні і в Європі. Симоненко очолює Компартію з 1993 року і в них в партії немає більше нікого, кого вони можуть висунути. В 1998 році комуністи на виборах зібрали 25% голосів. На останніх виборах 2014 року за них проголосувало 3%. Ось вам результат діяльності Симоненка. Його витягують, бо потрібний скандал, який буде розкручуватись російськими ЗМІ. Він буде заявляти десь в Європі, як в Україні порушують права людини», – сказав він.

 

На якого кандидата  робить ставку Росія?

Олексій Гарань переконаний, що  зараз відверто російський кандидат не переможе  на президентських виборах. На роль проросійського кандидата   найближче  підходить Юрій Бойко, та й  те  з певними умовностями.  «Щодо інших кандидатів,  то я думаю, що Росія просто сподівається на те, що може перемогти не Порошенко,  а  хтось інший, хто  стане для неї зручнішим, – висловив припущення політолог. –   Тому,  як би не ставилися до Порошенка, критикуючи його, часом і справедливо,  але саме його зараз Росія вважає ворогом номер один.  І саме, з символічної точки зору,  для них важливо, щоб Порошенко програв,  так само, як для них важливо було, щоб у Грузії програв Саакашвілі».

Олексій Гарань нагадав,  що  загальна атмосфера і ситуація  в країні на виборах в 2014 році перебувала на піку ентузіазму після Майдану.  Тоді втратили  Крим, почалися заворушення на Донбасі –  це значною мірою вилилося у результати виборів, які пройшли в один тур.

«Сьогодні  ж ситуація виглядає таким чином, що війна триває уже  пʼятий рік, – веде свою думку політолог,  –  ми не знаємо коли вона закінчиться, економічне зростання повільне, і люди його ще не відчувають, тому з'явилася можливість реваншу, коли повертаються сили з минулого».

На думку Олексія Гараня,  Росія основну ставку зробить не на президентські вибори, а на  парламентські і  вкладатиметься в опозиційні партії  – «За життя!»,  опозиційну платформу, сподіваючись, що ці сили розширять  своє представництво у Верховній Раді.

«І тому зараз Росія максимально дестабілізуватиме ситуацію в Україні, розхитуючи  її,    використовуючи для цього і ситуацію на фронті... Головне для Росії посіяти зневіру, що у нас усе пропало, що у нас нічого не вийде», – каже  політолог.

Але українські виборці повинні це розуміти, закликає  Олексій  Гарань,  як і те, що той, хто обіцятиме «золоті  гори» перед виборами – точно популіст, як  і те, що ситуація не погіршуватиметься,  а поліпшуватиметься... Саме  з такими настроями треба виходити до виборів,  акцентував політолог.

Повний відеозапис ток-шоу "СИТУАЦІЯ" від 4 січня 2019 року:

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024