Медіа
Перегляди: 1339
8 травня 2015

Країна потребує змін

фото: facebook.com/civilsocietyconference
Минулого тижня в Києві відбулася міжнародна конференція “Демократія на роздоріжжі: нова політика та громадянське суспільство в Україні”, організаторами якої було Товариство Лева (Львів, Україна) спільно з Національним фондом підтримки демократії (США), Solidarity Fund PL (Варшава, Польща) та Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ (Берлін, Німеччина) та за підтримки факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. І. Франка, фонду “Освіта для демократії” (Варшава, Польща), асоціації “Енергоефективні міста України” (Львів, Україна), Фонду Фрідріха Наумана та Центру громадянських ініціатив.
Головне завдання конференції – відображення величезних змін і подій, які мали місце в Україні, а також прогнозування та закладення фундаменту зі стабільного та передбачуваного розвитку України, Центральної та Східної Європи в майбутньому. 
фото: facebook.com/civilsocietyconference
На подію приїхало близько 200 учасників із усього світу, зокрема, політичні лідери, представники міжнародних і регіональних організацій, громадянського суспільства, медіасектору, партнерських організацій і фондів, науковці тощо, зацікавлені в обміні досвідом у розбудові демократії, формуванні спільного бачення та вивченні нових стратегій. Учасники конференції намагались осмислити грандіозні зміни та події, що відбуваються в Україні, і спробували спрогнозувати шляхи стабільного розвитку країни.
Однією з головних тем конференції була ситуація на Сході України і проблеми демократії. Поважні гості, серед яких були, зокрема, Карл Гершман (президент Національного фонду “Відродження”), Ганна Северінсен (колишній співдоповідач Наглядового комітету Ради Європи) й Ірина Бекешкіна (фонд “Демократичні ініціативи”), наголошували, що в гібридній війні, яка зараз триває в нашій країні, не варто розраховувати на активну допомогу Заходу. 
 
Так, Карл Гершман наголосив, що західні країни насправді намагаються ігнорувати проблеми України: “Гадаю, Захід великою мірою покинув Україну. Українці помирали за європейські цінності, а Україну просто проігнорували. І хоч ви розумієте, що Захід вас покинув, ви не нарікаєте”.
 
Ганна Северінсен також вважає, що ЄС не повною мірою допомагає Україні: “Євросоюз каже, що передумовою реформ є допомога міжнародної спільноти. На Майдані я побачила, що люди сприймають Євросоюз як інструмент для проведення змін, але правда в тому, що Європа не може зробити багато. Вона стала безпомічною, коли йдеться про війну на сході України. Врешті-решт, Путін не житиме вічно, і я переконана, що він програє, тому що імперіалістична ера, в якій ми зараз живемо, рано чи пізно закінчиться. 
Україна зможе вижити і перемогти в цій війні. Ця країна демонструє шлях до демократії. Оскільки творити її нелегко і треба зробити багато реформ, існує гостра проблема в людях, які йдуть у політику не заради влади, а для того, щоб вирішувати насущні проблеми держави. Політика має стати платформою боротьби за кращу Україну, а не за владу”.
 

фото: facebook.com/civilsocietyconference

Ірина Бекешкіна спробувала сконцентрувати увагу на внутрішніх проблемах України, точніше – на слабкому рівні демократичних цінностей: “Якщо подивитися на країни колишнього соціалістичного табору, можна побачити, що Польща мала однакові з Україною стартові позиції, але зараз там рівень життя значно вищий. Демократія має прямий зв’язок із тими проблемами, які цікавлять пересічних громадян. Не може бути інвестицій, якщо не забезпечене право власності, нема справедливого суду і справедливих тендерів, нема верховенства права.
Нам зараз дуже важливо не повторити помилок, яких ми допустилися після Помаранчевої революції. Тоді люди відвоювали свободу, і Україна перейшла в ранг вільних країн. Але чи стала вона демократичною? Ні. Вона так і залишилася серед держав, які перебувають у транзиті, тобто перехідних демократій. Найбільше покращилися показники виборчих процесів, незалежних медіа, але корупція протягом усіх років залишалася майже на максимальному рівні. Демократія не зводиться до свободи”.
Також учасники конференції наголошували на тому, що країні варто якомога швидше провести пакет реформ в усіх галузях. Окремими темами були децентралізація влади і реформа в енергогалузі (докладніше про це читайте в бліц-інтерв’ю з фахівцями в цих галузях Ігорем Коліушком і Святославом Павлюком. – “Пошта”).
А найголовніше – для здійснення пакету реформ треба залучати до влади представників громадських організацій, адже прикладів того, як останні впливають на повсякденне життя країни, дуже багато. Скажімо, представник Народної Самооборони Львівщини Валерій Веремчук розповів про досвід нашого регіону, де громадські організації під час Революції Гідності спершу допомагали майданівцям, згодом організовували безпеку в місті, коли після Ночі гніву Львів майже залишився без правоохоронних органів, які самоусунулися. Нині Самооборона Львівщини активно допомагає учасникам АТО.