Тарас Жовтенко

Сфера наукових інтересів: гібридні загрози та стратегії, інформаційно-психологічні операції, протидія дезінформації, безпекова політика США, НАТО, ЄС, європейська та євроатлантична безпека, воєнна політика і стратегія, геополітика і міжнародна безпека.

Коментарі
Перегляди: 610
19 травня 2023

Контрнаступ ЗСУ наводить паніку на кремлівські еліти – Тарас Жовтенко

У травні, на тлі активної підтримки України її західними союзниками, проведення низки святкових заходів, у тому числі пісенно-політичного конкурсу «Євробачення», Росія майже щодня здійснює атаки з використанням дронів і ракет на цивільне населення України. Чи намагається вона в такий спосіб  продемонструвати свою силу, коли сама дискваліфікована майже на всіх міжнародних майданчиках, чи це є продовженням терористичної тактики залякування населення – про це та інше в етері телеканалу «Ми – Україна»  розповів Тарас Жовтенко, аналітик з питань безпеки Фонду «Демократичні ініціативи».

– Російська армія використовує дві типові тактики. Це тактика, яку умовно можна назвати режимом орди, тобто намагання досягти перемоги, не застосовуючи стратегічного підходу, тактичних прийомів, а просто максимально використовуючи  свою чисельну перевагу в особовому складі та техніці.   Або, коли це не виходить, то паралельно з цим  використовувати тактику терору проти цивільного населення, цивільної інфраструктури. На жаль, ми бачимо, що російська армія системно застосовує обидва підходи, і  терористичний підхід є одним із  двох ключових інструментів. Його Росія використовує,  щоб показати, що вона досі «вторая армія в міре», хоча зрозуміло,   що цей міф зруйновано раз і назавжди. Але тут є ще один момент  –  Росія перебуває в очікуванні українського контрнаступу. А відтак там, серед російських еліт, ростуть доволі відчутні панічні настрої. Достатньо подивитися російське пропагандистське шоу, то одразу стає  очевидним, що вони перебувають у передпанічному стані, бо не розуміють, що і як відбувається,  не розуміють, коли  почнеться український контрнаступ. Тому, щоб погасити  такі найгостріші моменти, російський режим знову вдається до  терору, щоб хоча б імітувати те, що в них усе під контролем і вони мають хоч якийсь вплив з точки зору воєнного інструментарію  на те, що відбувається на полі бою в Україні.

– Росія влучає в об’єкти, які не мають жодного стратегічного значення, влучає вглиб України,  де немає фронту,  немає наших Збройних сил. Для чого їй це?

– Ну от, власне,  використання  засобів ураження, які влучають у наш тил, це і є певною мірою демонстрація переваги як мінімум перед Збройними силами України. Тільки-но ми починаємо отримувати від наших західних партнерів той інструментарій, який дозволить плюс-мінус вирівняти шанси (скажімо, анонсовані британські далекобійні ракети Storm Shadow),  російська армія демонструє способи компенсувати цю ситуацію.

Адже російське військове командування і військові експерти чудово розуміють, що проти таких сучасних високотехнологічних  інструментів, як ті самі Storm Shadow,  ніяких засобів захисту в Російської Федерації немає. А,  з іншого боку, це також є  реакцією російського режиму на те,  що відбувається  на фронті, на Бахмутському напрямку.  Тому такі невибіркові удари по цивільних об'єктах в глибині території України є для російського режиму способом  самоствердитися і демонстрацією, що у них ще досі є засоби, якими вони можуть хоч якимось чином  пробувати вплинути на  перебіг цієї агресивної війни проти України.

– Під час  офіційного візиту Володимира Зеленського до Італії  ми почули, що підтримка цієї країни нам забезпечена і що є основний пакет допомоги від неї.  Один із  важливих візитів – й до Німеччини,  про потужну допомог від цієї країни вже є офіційні дані. У цих пакетах те, що нам найбільше хотілося?

– Фактично, так.  Це і наші стратегічні пріоритети, і наша стратегічна потреба, починаючи від  зброї, яка зараз необхідна для успішного контрнаступу,  закінчуючи західними сучасними системами протиповітряної оборони, які довели свою ефективність. До речі,  однією з причин активізації ракетних атак росіян саме зараз є  й те, що  американська систем Patriot  в Україні показала безпрецедентний результат,  збивши цими днями їхні «аналогов нет» – «Кинджали». Росіяни називають «Кинджал» гіперзвуковою ракетою, але насправді вона до гіперзвукової не дотягує.  Проте для росіян це був наріжний інструмент, яким вони намагалися шантажувати Сполучені Штати та НАТО. Вони позиціонували цю зброю як таку, проти якої в світі не існує засобів ураження. Проте українці за допомогою американської системи Patriot довели протилежне.  І  росіянам потрібно гіперкомпенсувати  все завдяки цим терористичним атакам.

 З Берліна президент України, очевидно, привезе додаткову підтримку. Зокрема сьогодні триває підготовча робота до Вільнюського саміту НАТО, де важлива позиція кожної країни-члена Альянсу, аби підтримати перспективи членства України і дати політичний і практичний сигнал до того, як ми прямуватимемо далі до цього членства.  Німеччина, безумовно,  відіграватиме тут одну із ключових ролей.

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024