Події
Перегляди: 1639
21 лютого 2012

Конференція в Німеччині «Україна перед виборами 2012 року. Час вибору»

Liberalism in the world
 

Під час триденної конференції в місті Гуммерсбах в Академії Теодора Гойса були розглянуті проблеми перспектив лібералізму в Україні, національної історичної пам’яті та Голодомору, геополітичних викликів сучасності, а також обговорено майбутні вибори до Парламенту України. В конференції в основному взяли участь молоді політологи з Німеччини. З України як експерти були запрошені: професор Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань, Директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, засновниця громадської організації «Країна Ліберальна» Катерина Петренко.

Організаторами конференції виступили німецькі політичні консультанти та експерти з питань  Східної Європи Ян Ягіелло-Шонфельдер та Міхаель Олександр Гейн за сприянням Фонду Фрідріха Науманна за Свободу, Академії Теодора Гойса та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. В заході також взяла участь новообрана Голова Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні – Міріам Космель.

На фото: проф. Олексій Гарань, Ірина Бекешкіна, Ян Ягіелло-Шонфельдер, Катерина Петренко, Міхаель Олександр Гейн.

Конференція пройшла динамічно та інформативно. В перший же день відбувся виступ Катерини Петренко – засновниці ГО «Країна Ліберальна». Після короткого аналізу стану ліберальної ідеології та ліберальних рухів в українському суспільстві Катерина презентувала громадську організацію «Країна Ліберальна». Акцент було зроблено на поточних проектах та майбутніх планах організації.

 

На фото: елементи презентації Катерини Петренко «Ліберальні рухи в Україні. Громадська Організація «Країна Ліберальна».

 Другий день конференції розпочався з виступу стипендіата Фонду Фрідріха Науманна за Свободу, політтехнолога Яна Ягіелло-Шонфельдера. Будучи дослідником проблематики Голодомору 1932-33 рр. в Україні, Ян Ягіелло-Шонфельдер розповів про значення історичної пам’яті в побудові національної ідентичності українців.

На фото: елементи презентації Яна Ягіелло- Шонфельдера «Голодомор 1932-33рр. Організоване вимирання з використанням голоду в якості «соціальної інженерії».

 Після цього відбувся виступ ще одного організатора конференції, стипендіата Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Міхаеля Олександра Гейна. Досліджуючи електоральну поведінку на пострадянському просторі, Міхаель Олександр Гейн зробив презентацію на тему «Електоральна поведінка в Україні із спеціальною увагою на етнічний аспект».

На фото: елемент презентації Міхаеля Олександра Гейна «Електоральна поведінка в Україні із спеціальною увагою на етнічний аспект».

Друга половина дня була присвячена виступам українських експертів. Професор Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань розповів про наслідки Помаранчевої революції в Україні та про нові геополітичні виклики в Східній Європі. Під час виступу на прохання аудиторії були також надані аналітичні дані про сучасну політичну ситуацію в Україні.

На фото: презентація проф. Олексія Гараня «Україна після Помаранчевої революції. Нові геополітичні виклики у Східній Європі».

Директор Фонду «Демократичні Ініціативи» Ірина Бекешкіна під час своєї презентації «Україна перед Парламентськими виборами 2012» проаналізувала новий Закон «Про вибори» в Україні та нову виборчу систему. Крім того, відомим українським соціологом були представлені дані про можливі сценарії та результати майбутніх Парламентських виборів в Україні, основані на останніх соціологічних опитуваннях та статистиці.

На фото: елементи презентації Ірини Бекешкіної «Україна перед Парламентськими виборами 2012р.».

 Останній день конференції було присвячено моделюючій роботі в групах на тему «Співпраця між міжнародними організаціями та Україною». В моделюванні взяли участь всі учасники конференції, при чому молодим науковцям з Німеччини в створенні їх презентацій допомагали гості з України та організатори конференції.

На фото: результати моделювання; робота в групах на тему «Співпраця між Україною та міжнародними організаціями».

Окремо хочеться відмітити надзвичайну зацікавленість німецьких студентів не лише сучасною політичною ситуацією в Україні, але й українською мовою, історією, культурою. Вони активно та з ентузіазмом розробляли концепти співпраці між нашими країнами, шукали шляхи допомоги та кооперації. За це їм величезна вдячність.

  Результати конференції, окрім інформаційного обміну та корисних знайомств, можна звести до такої тези: в Україні вже підросло нове покоління вільних людей, які, об’єднуючись в рухи та організації, прагнуть до реформування політичної системи на основі демократичних принципів та ліберальної ідеології. На Заході наша держава має друзів та партнерів, які прагнуть допомогти Україні швидше пройти етап перетворень та побудувати стабільне демократичне суспільство.

 

В кінці ще раз хочемо виразити щиру подяку всім учасникам конференції за прекрасну організацію, цікаві дискусії, активну позицію щодо соціально-політичних проблем України та шляхів їх вирішення. Разом ми досягнемо мети: свобода в Україні переможе!

На фото 1: Майкл Катц, Ян Філіп Нітц, Катерина Петренко, Ян Ягіелло-Шонфельдер.

На фото 2: Ян Ягіелло-Шонфельдер, Катерина Петренко, Олексій Гарань, Міхаель Олександр Гейн.

 

Останні новини з категорії Події

Більшість українців не підтримує прихід до влади після війни жодної з чинних партій

Експертне обговорення результатів опитування соціологічної служби Центру Разумкоа "Оцінка ситуації в країні, довіра до соціальних інститутів...
12 квітня 2024

«Молодь і люди середнього віку стануть рушійною силою нашого відновлення»

Презентація загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду «Демократичні ініціативи», проведеного на замовлення мережі «Вікно Відновл...
29 березня 2024

Більшість українців вірять: Україна відновить свій довоєнний соціально-економічний потенціал

Експертне обговорення результатів загальнонаціонального опитування щодо проблем відновлення України та медіаспоживання громадян, проведеного...
19 березня 2024

Відбулася презентація результатів дослідження впровадження НУШ у 5–6-х класах

Експерти обговорили результати дослідження “Нова українська школа” в 5–6-х класах: виклики впровадження”
15 березня 2024