Медіа
Перегляди: 1813
1 листопада 2020

Комбінація кількох факторів дасть змогу вийти з потенційної конституційної кризи

Після рішення Конституційного суду України, який визнав неконституційним низку положень антикорупційного законодавства, реакція Президента  з ініціативою про розпуск КС занепокоїла усіх навіть більше, ніж сама ухвала КС, про це в програмі «Анатомія тижня» з Валерієм Калнишем сказав (з 29 хв.) Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії.

 «Якби дій Конституційного суду не було, то можливо,  Зеленському їх треба було придумати. Бо вони несподівано дали йому змогу  спробувати перехопити ініціативу  і зайнятися улюбленою справою – підняттям своїх рейтингів», – коментує політолог.

Наміри президента очевидні, каже Олексій Гарань – показати, що він чесний і сміливий  і  готовий ліквідувати суддів, які «зажерлися». І людям це може сподобатися, не виключає політолог. Але метод цей неконституційний, навіть якщо це буде політико-правове рішення, переконаний він. 

«Зараз простим голосуванням у 226 голосів хочуть зробити кроки,  які суперечать Конституції», – застерігає професор політології НаУКМА.  На його думку, щоб розв’язати проблему у правовому руслі,  можна вдатися до комбінованого рішення.

  «З одного боку парламент оновлює ці закони  і подає їх... І Конституційний суд не зможе сказати «ні», тому що є фактор і вулиці, і відкриті кримінальні справи  над  суддями цього Конституційного суду. Тобто є тиск, і цей тиск справедливий. І от комбінація цих факторів  дасть можливість вийти  з цієї потенційної конституційної кризи  в максимально правовий спосіб», – констатує Олексій Гарань.

Більше про те, як Зеленському вдавалося впливати на громадську думку перед виборами, які його ходи привертали увагу суспільства, а також які оцінки виставили йому експерти в опитуванні «Політичний квартал: осінь 2020», проведеному «Демініціативами», дивіться у програмі на Телеканалі Прямий.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024