Коментарі
Перегляди: 909
15 квітня 2020

Коли виборці бачать неефективність дій влади – рейтингів набирає опозиційна політична сила, яка чітко формулює свої позиції

«Європейська солідарність» заманює виборців «Голосу». А партія «Слуга народу» розчарувала частину своїх виборців. Так політичні експерти оцінюють свіжі рейтинги партій.

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися у неділю, найбільше голосів отримала б знову партія «Слуга народу». Друге місце за результатами опитування посіла б партія «Європейська солідарність». Такі результати опитування Соціологічної групи «Рейтинг».

За даними соцдослідження, з нинішнійх парламентських політичних сили, рейтинг менший за прохідний бар’єр має лише партія «Голос».

За результами соціологічного опитування, проведеного 10-12 квітня цього року, з респондентів, які мають намір голосувати і визначилися зі своїм вибором, готові підтримати:

«Слугу народу» – 38,1%;

«Європейську солідарність» – 15,4%;

«Опозиційну платформу - За життя» – 14,1%;

«Батьківщину» – 9,1%;

«Голос» – 3%.

При цьому 20% опитаних не визначилися зі своїм вибором.

Джерело розчарування

Не швидко, але впевнено падає підтримка партії «Слуга Народу». Це відбувається, насамперед, через те, що успіх цієї команди ґрунтувався на надмірних очікуваннях виборців. Оскільки такі сподівання не виправдалися, то прийшло очікуване розчарування, а тому відбувається падіння рейтингу цієї політичної сили. Про це у коментарі Радіо Свобода говорить професор політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Олексій Гарань.

На його думку, розчарування додає і ситуація із пандемією коронавірусу і карантином, оскільки виборці бачать неефективність дій влади. У таких умовах логічно, що набирає рейтингів опозиційна політична сила, яка найбільш чітко формулює свої позиції – «Європейська солідарність», зауважує політолог.

Вакарчук виконав свою функцію, коли завів до Ради команду фахівців і експертів

«Щодо «Голосу», якщо говорити про падіння рейтингу, то це пов’язано із тим, як українці сприймають партії.

«Голос» має чітку ліберальну позицію, а в Україні лібералам завжди було важко отримати електоральну підтримку.

Для більшості партій потрібен чіткий лідер, який би відповідав сподіванням. Команда «Голосу» має добрих експертів і вони добре працюють у Верховній Раді, але є розчарування діями Святослава Вакарчука. Люди не відчувають різниці між своїми сподіваннями на лідера і тим як фракція працює у парламенті.

«Вакарчуку слід було бодай лишитися почесним головою партії. Тоді було б зрозуміло, що партією керує менеджер, а Вакарчук лишається лідером. Але зрозуміло, що Вакарчук виконав свою функцію, коли завів до Ради команду фахівців і експертів. Але загал цього не розуміє», – каже Гарань.

Повний текст статті - Радіо Свобода

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024