Коментарі
Перегляди: 1973
6 червня 2018

Хто лідирує у президентській гонці?

Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та Центр Разумкова оприлюднили чергові рейтинги можливих кандидатів у президенти, а також політичних партій.

У студії Громадського радіо  Олексій Гарань, професор Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, прокоментував результати опитування.

Детальніше читайте на Громадському радіо: https://hromadskeradio.org/programs/hromadska-hvylya/hto-lidyruye-u-prezydentskiy-gonci-sociology-oprylyudnyly-novi-reytyngy

Олексій Гарань: Сьогодні ми представили частину опитування, що стосується виборчих рейтингів. Результати не є сенсаційними, вони лише підтверджують те, що лідери гонки кучкуються, вони дуже близькі у показниках один до одного.

Більшість людей ще не визначилися і рейтинги підтримки навіть найбільших популярних політиків коливаються від 7 до 10%.

Під №1 - Юлія Тимошенко і її 10%, №2 - Анатолій Гриценко - 9%, Петро Порошенко і Бойко - по 7%, Ляшко - 6%. Тобто розриви у межах статистичної похибки.

Лариса Денисенко: На вашу думку, на чому ґрунтується такий показник довіри виборців до Анатолія Гриценка? 

Олексій Гарань: Опозиція — це зручна ніша за складної економічної ситуації та у час війни. Їй завжди легше набирати бали. Вона критикує владу. Часом виправдано, а дуже часто і невиправдано, виголошує популістські заяви. Наприклад, популісти Бойко, Ляшко, Рабінович набирають багато відсотків.

Гриценко ж намагається себе зараз позиціонувати, як людина, яка буде сильною рукою. Для декого його політика буде привабливою, але ті, хто слідкують і цікавляться політикою зрозуміють, що він виправдовує авторитаризм. Він намагається показати себе новим політиком. Вийти в другий тур для нього буде великою проблемою. Думаю, зараз проти нього будуть спрямовані основні удари і з боку Тимошенко, і з боку Порошенка.

Любомир Ференс: Ваше дослідженні також з’ясувало, що близько 62% українців вважають, що Україні потрібні нові політичні лідери. Ці 62% розуміють чого вони хочуть від нових лідерів?

Олексій Гарань: Головними якостями є некорумпованість, чесність, готовність реально захищати інтереси людей. Також близько 60% опитаних схвально ставляться до перспективи громадських активістів йти в політику.

62% кажуть, що хочуть нових лідерів, а коли запитуєш чи бачать вони зараз десь цих лідерів, то 60% відповідає, що ні, не бачать. А ті, хто бачать, на перше місце вибрали Вакарчука — 7%, на друге — Зеленського із 6,5% і на треєь - Мураєав, майже 6%. 

Лариса Денисенко: Люди взагалі усвідомлюють важливість команди лідера? Наскільки можна констатувати, що виборець грамотно ставиться до вибору кандидатів?

Олексій Гарань: Після некорумпованості, чесності та готовності захищати інтереси людей, наявність своєї команди обрали лише 13% опитуваних, наявність чіткої програми дій — 25%, незалежність від фінансових груп — 15%. Думаю, це пов’язано з тим, що ми пропонували людям обрати лише три варіанти відповіді. 

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024