Коментарі
Перегляди: 2245
14 травня 2020

Кадрова політика Зеленського побудована на політичній відданості, а не на моральних чи професійних якостях кандидатів

Ще будучи кандидатом в президенти Володимир Зеленський обіцяв привести разом з собою у владу «нові обличчя» і навіть пропонував виборцям долучитись до підбору кандидатів на високі державні посади. Але минув перший рік президента Зеленського і виявилось, що замість цього у велику політику разом із ним прийшли не лише його друзі дитинства, знайомі та бізнес-партнери, але і кадри часів президента Януковича.

Хто вони,  чим займались раніше, чим займаються зараз та чому Зеленському не вдалось дотриматись своєї обіцянки  про це у статті Радіо Свободи.

А ось як прокоментував інтернет-виданню кадрову політику президента Зеленського Олексій Гарань, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи", професор політології НаУКМА. 

«Це гасло (про нові обличчя –​ ред.) було технологічно виграшним, але не відповідало суті. Що значить «нові обличчя»? Де їх взяти? В принципі цей підхід неправильний. Є люди, які склалися до 2014 року, є люди, які прийшли в політику після 2014 року. А якщо ми відкидаємо і тих, і тих, з кого набирати? Яка відповідь? Із «95 кварталу». Так воно і вийшло», –​ пояснює професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

На думку Олексія Гараня, кадрова політика Зеленського не ґрунтується на моральних чи професійних якостях кандидатів

При цьому присутність людей часів Порошенка і Януковича у Зе-команді Олексій Гарань оцінює по-різному. Щодо першого випадку, то поганого у цьому нічого не бачить. А от щодо ексоратників президента-втікача, каже, є нюанси.

«Дійсно, є спроба повернути цих людей, на яких тавра нема де ставити. Призначення Богдана було просто порушенням, плювком в закон. Сам Зеленський казав, що він обговорював посаду прем’єра з Тігіпком, із Хорошковським, тобто тими людьми, які власне створювали режим Януковича», –​ пояснює Гарань.

Він також додає, що не всі представники влади часів Януковича є за визначенням злочинцями чи корупціонерами. Тому під час потенційних призначень чиновників тієї епохи радить звертати увагу на два аспекти: чи підпадає людина під дію люстраційного закону та на її професійний шлях.

Загалом кадрову політику президента Зеленського Гарань характеризує, як таку, що побудована головним чином на політичній відданості, а не на моральних чи професійних якостях кандидатів.

Останні новини з категорії Коментарі

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024