Медіа
Перегляди: 2124
5 вересня 2013

Ірина Бекешкіна : Заява Януковича про референдум – маніпуляція

Заява Віктора Януковича про референдум щодо вступу до Європейського чи Митного Союзу – абстрактна і розрахована на його виборців. Таку думку висловила голова правління фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

«Я думаю, що ця заява спрямована на те, щоб заспокоїти виборців, які віддають перевагу Митному союзу. А їх серед виборців ПР все таки більшість. Щоб не знизити рейтинг, пообіцяти, що це питання (вступу в ЄС чи Митний союз. – Ред.) вирішуватиметься на референдумі. А він може бозна коли відбутися, оскільки поки не йдеться про вступ України ні в Європейський, ні Митний союз, а лише про асоціацію з ЄС. І завжди можна сказати: коли це питання буде на часі, тоді проведемо референдум», – сказала в коментарі Тиждень.ua Бекешкіна, додавши, що заява Януковича у такому випадку – «однозначно маніпуляція».

Крім цього, на думку соціолога, те, що сказав Янукович, «виглядає абсолютно абстрактно».

«Якщо референдум відбуватиметься за прийнятим законом, який розкритикувала і Венеціанська комісія, то результат буде таким, як хоче Адміністрація Президента, тобто запрограмований. Оскільки законом не передбачені зовнішні спостерігачі, дільничні комісії формуватимуть місцеві органи влади тощо», – зауважила соціолог.

«Крім цього, виникає питання: а про що буде референдум, якщо можна поставити питання, котрі передбачають лише відповідь «так» або «ні». Якщо ставитимуться два питання (стосовно вступу до ЄС і Митного союзу окремо. – Ред.), то вони будуть вирішені позитивно. Зважаючи на результати опитувань, в Україні є лише невелика розбіжність (на кілька відсотків) серед прихильників ЄС, ніж Митного союзу. У такому разі хіба можна буде зробити висновок (після референдуму. - Ред.)?», - обурюється Бекешкіна.

Питання зовнішньої орієнтації України, як зазначає соціолог, займає останні позиції у списку того, що найбільше цікавить українців.

«Водночас питання зовнішньої орієнтації як і мовне питання – серед тих небагатьох, що ділять суспільство і політичне поле. А тому це (референдум. – Ред.) – розділить його однозначно», – додала вона.

Втім, соціолог зауважує, що загальнонаціональна громадська думка на референдумі може бути викривлена.

«Деякі переважання західного вектору відбуваються завдяки молоді. А ця частина електорату, як правило, менше ходить голосувати. Існує і ще один чинник – значна частина молоді у великих містах живе не за місцем реєстрації, тобто вона об’єктивно не зможе брати участь у референдумі. І ця частина буде просто усунута від прийняття дуже важливого рішення», – підсумовує Бекешкіна.

Нагадаємо, в інтерв'ю українським телеканалам президент України Вiктор Янукович заявив про обов'язкове проведення всеукраїнського референдуму у разi ухвалення рiшення про вступ до Європейського Союзу або до Митного союзу.

Додамо, 27 листопада 2012 року президент Віктор Янукович підписав закон «Про всеукраїнський референдум».

Джерело: ZAXID.NET