Медіа
Перегляди: 1168
7 листопада 2013

Ірина Бекешкіна: Відсутність консенсусу між вимогами Брюсселя і позицією офіційного Києва на проблему політичної реабілітації Юлії Тимошенко може призвести до зриву підписання Угоди

"Європейський Союз так само, як і Україна зацікавлений у підписанні Угоди про асоціацію. Але є певні відмінності. Українська влада сподівається на те, що Угоду про асоціацію підпише, але максимум, на що вона готова  - випустити колишню прем'єр-міністра Юлію Тимошенко на тимчасове лікування в статусі ув'язненої. З тією умовою, щоб через час повернути назад досиджувати свій термін. Це той максимум, на який сьогодні українська влада готова. Мінімум, на що готовий погодитися Євросоюз - випустити Юлію Тимошенко на лікування, але тільки не в статусі ув'язненої", - скзала директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна в інтерв'ю Російській службі Голосу Америки.

Соціолог вважає, що відсутність консенсусу між вимогами Брюсселя і позицією офіційного Києва на проблему політичної реабілітації Юлії Тимошенко може привести до зриву підписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі в листопаді 2013 року.

"Часу залишилося мало. І очевидно, що до 18 листопада у когось першого не витримають нерви, притому, що відносини з Росією явно напружені, уряд терміново потребує додаткових мільярдних кредитів. Українській стороні потрібно бути гнучкішою. ​​Але спрацьовують якісь ірраціональні чинники. Завели ще одну кримінальну справу... Я боюся, що у Вільнюсі Угоду не підпишуть", - зазначає Ірина Бекешкіна.

У разі, якщо у Вільнюсі для України буде розвиватися негативний сценарій, науковець припускає, що Євросоюз все одно прямуватиме до підписання цього міждержавного документа.

"І, швидше за все, підписання Угоди буде перенесено на весну 2014 року, але тоді сам факт підписання проходитиме під ще більшим сумнівом, оскільки в Україні почнуться президентські перегони, і з'явиться багато додаткових політичних і соціальних факторів, що впливають на відносини між Україною і всім іншим демократичним світом", - стверджує Ірина Бекешкіна.

Повідомлення ЗМІ про те, що в Сполучених Штатах незабаром може початися судовий процес, в якому в якості обвинувачених  фігуруватимуть два колишніх українських прем'єр-міністра Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко експерт називає одним "зі способів грубого і абсолютно нерозумного шантажу" стратегічних партнерів офіційного Києва.

"Це схоже на те, що з Києва загрожують Вашингтону або Брюсселю, дивіться, мовляв, як далеко ми можемо її засадити! Що стосується звинувачень на адресу Юлії Тимошенко у "справі Лазаренка", то вже була не одна відповідь американської сторони про те, що опальна лідерка української опозиції не проходить у розділі звинувачень у "справі Лазаренка". Гроші, про які йде мова, йшли у "справі Лазаренка", а не у "справі Тимошенко", - зазначає Ірина Бекешкіна.

Вона вважає, що за три тижні до доленосного для України саміту у Вільнюсі українська сторона так і не прийшла до одного з рішень - чи дозволити Україні повернутися в європейську цивілізацію або залишити Юлію Тимошенко за ґратами.

"Схоже, що перемогло останнє - це якась домінанта в колах адміністрації президента", - стверджує Ірина Бекешкіна.

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024