Медіа
Перегляди: 1466
25 жовтня 2013

Ірина Бекешкіна: Суперник Януковича – не Кличко чи Яценюк, а економічна ситуація у країні

Для перемоги над Партією регіонів опозиції вигідніше визначитись із єдиним кандидатом вже у першому турі, але такий розвиток подій – нереальний. Таку думку у коментарі Тиждень.ua висловила голова правління фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

«Опозиції вигідно визначитись із єдиним кандидатом у першому турі, але це просто нереально. Адже двоє кандидатів (Арсеній Яценюк і Віталій Кличко – Ред.) мають однакові шанси перемогти нинішнього президента Віктора Януковича, і сподіватися, що котрийсь із них відступить на користь іншого – це просто фантастика», – вважає Бекешкіна.
За її словами, якби Олег Тягнибок та його політична сила не тішила себе думкою про перемогу, «у них немає шансів вийти у другий тур і перемогти Януковича». «Але Тягнибок хоче набрати на виборах якомога більше голосів, щоб ці відсотки на майбутніх парламентських виборах не відійшли комусь іншому. Адже та сила, що набере більше голосів на президентських виборах, має більше шансів зберегти їх на парламентських виборах 2017 року», – зазначає соціолог.
На її думку, найважливіша стратегія опозиції наразі – «не їсти один одного й не знищували взаємний рейтинг», адже бруді методи й негатив будуть на користь Партії регіонів.
«Взагалі суперник Януковича – це не Кличко чи Яценюк, а економічна ситуація у країні», – вважає соціолог.
При цьому Бекешкіна наголосила, що до виборів ситуація із рейтингами може кардинально змінитись.
«Я хочу навести приклад 2004 року, коли Янукович сильно відставав за всіма опитуваннями від Віктора Ющенка – аж до кінця вересня. Але коли пенсіонерам видали по 400 гривень, то він буквально за один місяць наздогнав Ющенка і навіть перегнав на кілька відсотків. Тож, ситуація із рейтингами кандидатів може змінитися навіть за один місяць», – зазначає Бекешкіна.
За її словами, опитування лише фіксують поточну ситуацію, адже соціологія не може прогнозувати майбутні ситуації і події.
Нагадаємо, екс-прем'єр Юлія Тимошенко вважає, що у першому турі президентських виборів 2015 року єдиний кандидат від опозиції тільки зашкодить загальній перемозі. З її думкою солідарнілідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк та лідер ВО «Сбовода» Олег Тягнибок. Проте лідер ініціативи «Третя Українська Республіка» Юрій Луценко наполягає на визначенні єдиного кандидата вже в першому турі. Такої ж думки голова УДАРу Віталій Кличко.
На думку директора політико-правових програм Центру Разумкова Юрія Якименка, розбіжності з приводу участі опозиційних сил у президентських виборах свідчать про зацікавлення політиків у своїх перспективах, а не у виборчій кампанії в цілому.
 

 

Останні новини з категорії Медіа

Росія вже давно веде війну з НАТО, але в НАТО ще не всі це зрозуміли

Перед НАТО постали нові виклики – російська агресія проти України, а також перевірка на готовність Альянсу до можливого прямого збройного зі...
14 квітня 2024

Як працюють соціологи в Україні?

Про ази соціології говорили в новому епізоді “DIF Dive” з нашим гостем Андрієм Биченком, директором соціологічної служби Центру Разумкова
11 квітня 2024

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру та чи чекати нам швидких дій?

Чи зможе Європа повернутися в геополітичну гру і стати центром сили на рівні з США та Китаєм і чи чекати Україні швидких дій - відповіді даю...
5 квітня 2024

Інформаційні атаки: як відбитися та захиститися

У цьому відео експерти пояснюють, що таке «інформаційна війна», які технологія вона має, на що та як сильно може вплинути
3 квітня 2024