Медіа
Перегляди: 1334
26 січня 2016

ІРИНА БЕКЕШКІНА: Статки корупціонерів хочуть узаконити або що таке «нульовий варіант»?

 

"Загалом чимало втаємниченого у тій славнозвісній поправці бюджетного комітету щодо перенесення на 2017 рік декларування статків державних посадовців.

Нарешті, на сайті комітету опублікований отой протокол засідання комітету №44 від 24 грудня. І що? Ясно лише, що ініціатором внесення поправки був таки Андрій Деркач", - пише на своїй сторінці у Фейсбуці український соціолог, спеціаліст у галузі політичної та електоральної соціології Ірина Бекешкіна.

"Але коли почалося обговорення - "мікрофони вимкнені"!! Ще ми знаємо з протоколу, що "за" проголосували 12 депутатів, один утримався, решта просто не голосувала (і ніхто проти!). Але хто персонально? Чому це таємниця? 

Але цікавіше нас може чекати попереду. Так, завдяки пильності Чумака поправку, скоріше за все, скасують. Статки доведеться декларувати. Але вони ж вигадливі. Як розповів один з депутатів цього комітету, готується законопроект щодо декларування майна (очевидно, на противагу зареєстрованому законопроекту №3787, поданому в ВР Парубієм та групою дептатів). Так, декларування статків буде в цьому році, але як "нульовий варіант". Тобто, посадовці повинні чесно декларувати усе, що мають, і це просто приймається як даність. а от вже наступного року будуть розбиратися, у кого наскільки статки зросли і яким чином. Тобто фактично це означає повну амністію майна корупціонерів. Ви хотіли люстрацію чиновників (суддів, прокурорів та ін.) за принципом невідповідності статків офіційним заробіткам? Забудьте! Все легалізується. Всі залишаються на своїх місцях. "нульовий варіант". 


Говорила ще з одним депутатом з цього комітету. "А що?". - каже. - "Це ж європейська практика, амнстія капіталів. А хто інакше буде декларувати своє майно?". Отак наївно-відверто. До речі, це не Деркач, він з БПП.
Ну, по-перше, "амністія" стосувалася капіталів підприємців. виведення їх з тіні. а не корупційного майна державних чиновників, а. по-друге, ну просто йдіть з державної служби, і все. І діла до вас не буде. ні, система опирається.
Так що будьмо пильними. Краще алармити раніше, ніж тоді, коли вже буде пізно", - підсумувала пані Бекешкіна.

 Українські реалії