Медіа
Перегляди: 1705
29 грудня 2015

Ірина Бекешкіна: Люди підтримують систему вступу через ЗНО

Факт відкриття прокуратурою справи щодо керівників Українського центру оцінювання якості освіти не дискредитував систему зовнішнього незалежного оцінювання. Про це заявила директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна під час презентації результатів соціологічного опитування, повідомляє Укрінформ.

"Заведена цьогоріч справа щодо керівників УЦОЯО не дискредитувала систему ЗНО. Можливо, тому що половині населення взагалі про це нічого не відомо, а 18% з тих, хто знає, не визначили свого ставлення. Хоча 19% вважають, що це свідчить про неспроможність системи, її корумпованість - але приблизно стільки ж завжди не вірили в систему ЗНО. 10% вважають, що це лише кілька прикрих випадків, що дискредитують систему, і 6% - що це помста влади і намагання повернутися до колишньої корупційної системи вступу до вишів за результатами екзаменів", - зазначила Бекешкіна.

За її словами, найкраще свідчення підтримки ЗНО - це те, як люди саму систему сприймають. І тут особливих змін щодо ставлення до самої системи ЗНО не сталося.

"Населення так само стабільно підтримує систему вступу саме через ЗНО - 52%, не підтримують 25%. Щоправда минулоріч підтримка становила 59%, але вона абсолютно переважає", - підкреслила соціолог.

Вона також додала, що три чверті громадян України розцінюють проблеми вдосконалення освіти як важливі, більше того, понад третина відносять ці проблеми до першочергових. І очевидно, що реформування системи освіти, невід'ємним компонентом якого є ЗНО, надзвичайно важливе для майбутнього вдосконалення якості освіти.