Медіа
Перегляди: 1199
13 листопада 2013

Ірина Бекешкіна: Інтеграційного вибору немає в переліку проблем, які піднумуть громадян на масові протести

Тиждень.ua

Опозиції не вдасться організувати масові протести у випадку непідписання угоди про асоціацію з ЄС. Таку думку у коментарі Тиждень.ua висловив заступник директора Інституту соціології НАНУ, один із провідних вітчизняних суспільствознавців Євген Головаха.

«Як на мене, зараз більшість прихильників євроінтеграції взагалі дезорієнтовані. Відбувається «підковдрова», незрозуміла гра як з боку влади, так і опозиції. У кожної сторони – свої мотиви підписання угоди про асоціацію. А українці, звісно, не можуть зрозуміти, в яку гру грає влада і опозиція. Тому, думаю, потужного спротиву (у випадку непідписання угоди про асоціацію не буде», – заявив Головаха.

Тим паче, додає він, не вдасться опозиції мобілізувати суспільство навколо теми євроінтеграції.

«Вони (опозиція - ред.) навіть не можуть вивести свій "ядерний" електорат – палких прихильників. А що можна вимагати від пересічних громадян? Так, вони підтримують євроінтеграцію, але не розуміють, що коїться в країні», – пояснив Головаха.

Водночас інтеграційний вибір, зауважує голова правління фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, не є в переліку проблем, що зумовлять масові протести.

«За результатами останнього нашого опитування, серед причин масових протестів міжнародні проблеми посіли останнє місце. І, як бачимо, підтримка опозиції не настільки сильна, щоби люди виходили на її заклики (відстоювати євроінтеграції прагнення суспільства. – Ред.). Невеликі виступи можуть бути в Києві або в Західній Україні, але масових виступів не буде», – вважає вона.

«У бідних країнах, як Україна, люди – дуже прагматичні. І тиску знизу немає, тому що люди не розуміють зв’язку між європейською інтеграцією і їхньою кишенею. Вони не бачать перспектив, що це (підписання угоди про асоціацію. – Ред.) позитивно позначиться на їхньому житті», – додала Бекешкіна.

За її словами, питання євроінтеграції в Україні - замкнене коло.

«З одного боку владі, треба говорити з народом чітко і чесно. Втім, довіра до неї вже настільки впала, що люди не вірять в її чесність, щоби вона не говорила і переконати їх буде дуже важко. Крім цього, чимало українців вважають Європу чимось далеким для себе. Побутує й думка, що навіть безвізовий режим декого не тішить, бо, мовляв, якщо нема коштів, то про яку Європу можна говорити», – зазначає Бекешкіна.

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Батьківщина" Олександра Кужель заявила, що не має надії на євроінтеграцію України.

"Питання... не вирішено по Юлії Тимошенко... Ми всі будемо їхати в округи, піднімати своїх депутатів, будемо звертатися до народу", - сказала Кужель.