Коментарі
Перегляди: 608
10 січня 2024

Іран хоче убезпечити власний ВПК: яка вигода для Росії – Тарас Жовтенко

Росія будує завод з виробництва іранських дронів "Шахед". Країна-агресорка хоче перейти до повного циклу складання цих безпілотників. Однак це також дуже вигідно для Ірану.

Як зазанчив в інтерв'ю (з 11:20 хв.) 24 Каналу  безпековий аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко в такий спосіб Іран хоче убезпечити власний ВПК від імовірної загрози ударів з боку Ізраїлю та мати доступ до російських технологій.

Ірану це дуже вигідно

На думку аналітика, будівництво заводу з виробництва "Шахедів" відкриває Ірану доступ до російських технологій. І хай би якими вони були, Тегеран знайде, як їх застосувати.

"З іншого боку, Іран убезпечує власний ВПК від імовірної загрози ударів з боку Ізраїлю. Ізраїльські військово-повітряні сили вже не один раз завдавали авіаційних та ракетних ударів по об'єктах іранського ВПК на території Ірану", – сказав він.

Якщо частина іранського ВПК фізично буде переміщена на територію Росії, то навряд чи Ізраїль буде продовжувати такі ж дії на території Росії. Тому Іран надзвичайно зацікавлений у цьому.

Санкційна політика

Тарас Жовтенко припустив, що у цьому разі західні санкції щодо власників майбутнього заводу будуть не такими ефективними. Потрібні додаткові інструменти, які західні союзники повинні запровадити, щоб ніхто не мав можливості обходити санкції, які вже були введені.

12-й пакет санкцій Європейського Союзу спробував розв'язати цю проблему. Був запропонований механізм, відповідно до якого країни, принаймні ЄС, які експортують продукцію для ВПК або продукцію подвійного призначення, роблять це в третій країні, зобов'язані перераховувати певну суму коштів на спеціальний рахунок Євросоюзу. Ці гроші  зберігатимуться там.

"Якщо ці компанії "спіймають за руку", що їхня продукція продовжує поступати або в Росію, або в Іран, її будуть знаходити в виробах ВПК цих двох країн, то ця сама сума буде заарештована та спрямована на потреби або безпекової політики ЄС, або на допомогу Україні", – пояснив Тарас Жовтенко.

За його словами, це насправді дуже потужний крок ЄС для того, щоб запровадити якийсь механізм покарання за порушення санкцій.

Останні новини з категорії Коментарі

На яку підтримку Катару може сподіватися Україна – Марія Золкіна

Чи достатньо Україна приділяє уваги відносинам з Катаром і на яку підтримку цієї країни можна сподіватися – в інтерв’ю Марії Золкіної
3 травня 2024

“Рамштайн” перейде під контроль НАТО: еволюцію формату допомоги Україні проаналізував Жовтенко

Робота Контактної групи з питань оборони України (формат “Рамштайн”) згодом перейде під координацію і контроль НАТО, вважає Тарас Жовтенко
1 травня 2024

Крим і Глобальний Південь: контекст нових викликів

О.Гарань та О.Ашур вважають, що через поняття колоніальної війни, якою є вторгнення Росії до України, ми можемо будувати спільні мости з кра...
1 травня 2024

Тарас Жовтенко назвав головну причину провалу російських ІПСО в Україні

Тарас Жовтенко вважає, що російські інформаційно-психологічні спецоперації проти України до цього часу не мають значного впливу на українськ...
29 квітня 2024