Коментарі
Перегляди: 1784
21 жовтня 2020

Іміджмейкери Зеленського хочуть мобілізувати свій електорат — Гарань про виступ президента у Раді

Аплодисменти, що переходять у овації: за 5 днів до виборів президент Володимир Зеленський виступив у ВР із традиційним щорічним посланням. Про що говорив президент і як - Громадському радіо прокоментував  науковий директор Фнду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професорм Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

На думку Олексія Гараня, загальна тональність промови була надто популістською та спрямованою на поліпшення іміджу партії «Слуга народу» перед виборами.

Олексій Гарань:  Послання президента мають певною мірою об’єднувати країну, хоча політична боротьба є завжди. І Петро Порошенко виступав з промовами, у яких звинувачував опонентів. Але так, як це робить Зеленський, на мою думку, переважує змістовність, бо була присутня агресивність і конфронтаційність. Загальна тональність промови була дуже популістською.

Мені форма виступу нагадала традиційну форму звернень Володимира Зеленського, коли він та його іміджмейкери намагаються продемонструвати нібито демократичну форму, доступність, легкість і публіцистичність.

Але мене більше хвилює зміст. Отут, мені здається, ми побачили те, що в Зеленського було і раніше, чого він мав би позбутися. Це спроба валити все на попередників, всіляко наголошувати, що «ми не такі», що в усьому винні попередники.

Мене вражає конфронтаційність промови. Як на мене, послання президента мають певною мірою об’єднувати країну.

Мені здається, що Зеленський щиро вірить у те, що він говорить. Є політики, які відверто брешуть. І ми розуміємо, що вони брешуть, і вони це розуміють. І коли я чую, що «ти будеш переслідувати тих, хто здав Крим», я хочу, щоб він мені пояснив, кого він має на увазі? Януковича? Судячи з тональності, виглядає, що ні. Мабуть, Турчинова чи Яценюка.

Іміджмейкери Зеленського сподіваються на певну мету: мобілізувати свій електорат. Мені здається, що цього вони можуть досягти. І також за допомогою так званого опитування (бо люди не дуже добре розбираються в цьому). Це ми пояснюємо (соціологи, юристи). А більшість людей почує заяви й розмови про «країну у смартфоні», боротьбу з корупцією, будівництво доріг.

Ця промова, яка відбулася за 5 днів до місцевих виборів, і так зване «опитування Зеленського» спрямовані на поліпшення іміджу політичної сили президента перед виборами.

І в цьому не гребують не просто популізмом, а й певними перекручуваннями фактів.  Наприклад, як його теза про те, що адміністрація Зеленського виграла 3 млрд у «Газпрому». Це ж явна неправда.

Повну програму слухайте в аудіофайлі:

Останні новини з категорії Коментарі

Ні політичних, ні дипломатичних можливостей для заморожування війни я не бачу – Марія Золкіна

Марія Золкіна в інтерв'ю «UKRLIFE з Людмилою Немирею» прокоментувала заяву Зеленського про підготовку до другого Саміту миру і пояснила,...
2 липня 2024

Москва не може прямо кинути виклик Вашингтону, бо Путін знає, яку руйнівну відповідь отримає

Петро Бурковський і Олексій Гарань прокоментували Correio Braziliense, якою може бути відповідь Росії на бомбардування Севастополя
26 червня 2024

Тісні зв'язки Кім Чен Ина та Путіна можуть сигналізувати про ймовірну кризу на Корейському півострові в жовтні – попередження українського аналітика

Петро Бурковський про ймовірні провокації Північної Кореї та Росії на Корейському півострові напередодні виборів у США та яку небезпеку ц...
25 червня 2024

Коли побачать, що Росія ослаблена і ресурси зменшуються, може змінюватися позиція країн, які ми називаємо Глобальним Півднем – Олексій Гарань

Олексій Гарань про те, як трактувати поведінку країн, що не мають стабільної позиції щодо російсько-української війни і що сприятиме зрушенн...
22 червня 2024