Коментарі
Перегляди: 1752
21 жовтня 2020

Іміджмейкери Зеленського хочуть мобілізувати свій електорат — Гарань про виступ президента у Раді

Аплодисменти, що переходять у овації: за 5 днів до виборів президент Володимир Зеленський виступив у ВР із традиційним щорічним посланням. Про що говорив президент і як - Громадському радіо прокоментував  науковий директор Фнду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професорм Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

На думку Олексія Гараня, загальна тональність промови була надто популістською та спрямованою на поліпшення іміджу партії «Слуга народу» перед виборами.

Олексій Гарань:  Послання президента мають певною мірою об’єднувати країну, хоча політична боротьба є завжди. І Петро Порошенко виступав з промовами, у яких звинувачував опонентів. Але так, як це робить Зеленський, на мою думку, переважує змістовність, бо була присутня агресивність і конфронтаційність. Загальна тональність промови була дуже популістською.

Мені форма виступу нагадала традиційну форму звернень Володимира Зеленського, коли він та його іміджмейкери намагаються продемонструвати нібито демократичну форму, доступність, легкість і публіцистичність.

Але мене більше хвилює зміст. Отут, мені здається, ми побачили те, що в Зеленського було і раніше, чого він мав би позбутися. Це спроба валити все на попередників, всіляко наголошувати, що «ми не такі», що в усьому винні попередники.

Мене вражає конфронтаційність промови. Як на мене, послання президента мають певною мірою об’єднувати країну.

Мені здається, що Зеленський щиро вірить у те, що він говорить. Є політики, які відверто брешуть. І ми розуміємо, що вони брешуть, і вони це розуміють. І коли я чую, що «ти будеш переслідувати тих, хто здав Крим», я хочу, щоб він мені пояснив, кого він має на увазі? Януковича? Судячи з тональності, виглядає, що ні. Мабуть, Турчинова чи Яценюка.

Іміджмейкери Зеленського сподіваються на певну мету: мобілізувати свій електорат. Мені здається, що цього вони можуть досягти. І також за допомогою так званого опитування (бо люди не дуже добре розбираються в цьому). Це ми пояснюємо (соціологи, юристи). А більшість людей почує заяви й розмови про «країну у смартфоні», боротьбу з корупцією, будівництво доріг.

Ця промова, яка відбулася за 5 днів до місцевих виборів, і так зване «опитування Зеленського» спрямовані на поліпшення іміджу політичної сили президента перед виборами.

І в цьому не гребують не просто популізмом, а й певними перекручуваннями фактів.  Наприклад, як його теза про те, що адміністрація Зеленського виграла 3 млрд у «Газпрому». Це ж явна неправда.

Повну програму слухайте в аудіофайлі:

Останні новини з категорії Коментарі

Він завершив війну в Колумбії й розпочав медіакампанію «Тримайся, Україно!»

Витяги з діалогу професора Олексія Гараня із Серхіо Харамільйо, організатором інтернет-платформи «Тримайся, Україно!» за участю студентів К...
24 квітня 2024

Закон США про допомогу Україні передбачає фінансування і наступного року ― Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував схвалений Палатою представників Конгресу США законопроєкт про фінансову і військову допомогу Україні і перекона...
22 квітня 2024

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024