Коментарі
Перегляди: 2591
25 лютого 2019

Ідеальний кандидат для молоді. Хто він?

На думку соціологів, образ "ідеального кандидата" в уявленні молоді цілком відповідає загальносуспільним уявленням.

"Взагалі, президентом виборці хотіли би бачити самого Господа Бога, що зійшов на Землю", – жартує Ірина Бекешкіна, директорка Фонду «Демократичні ініціатви».

На її думку, найважливіші характеристики "ідеального кандидата" для більшості населення є спільними, однак для значної частини молоді важливо, щоб кандидат був "не таким", тобто не належав до звичного істеблішменту.

Прийдешні вибори мають усі шанси залучити незвично високий відсоток молодого електорату. На думку Бекешкіної, це пов'язано з тим, що значна частина молоді знайшла "свого" кандидата.

Свідченням цього є збільшення кількості молодих українців, які готові взяти участь у голосуванні, після того, як Зеленський офіційно оголосив про балотування.

"Тих, хто заявляє, що скоріше піде на вибори, можна приблизно поділити навпіл – на тих, хто все ж таки дійде на вибори, і тих, хто не дійде. Зараз ми маємо досить високий декларований показник явки серед молоді – це майже 60%. Якщо подивитися на динаміку порівняно з 2018 роком, то тоді цей показник був трошки більше 40%", – каже Антипович.

Кількість тих, хто планує проголосувати на майбутніх виборах, серед молоді досі найнижча з-поміж усіх вікових груп. Але інтерес молоді до виборів справді росте.

Якщо на початку минулого року лише 23% молодих українців мали твердий намір взяти участь у голосуванні, а ще 38% заявляли, що найімовірніше проголосують, то в січні 2019 це вже 39% і 36% відповідно. Тобто все більше молоді планує таки дійти до дільниць.

Левову частку рейтингу Володимира Зеленського становлять молоді виборці. За даними січневого соцопитування групи "Рейтинг", за нього готові проголосувати 31% осіб віком від 18 до 29 років.

В українському соціумі існує чималий суспільний запит на нові обличчя в політиці. Не в останню чергу він продукується молоддю, яка шукає альтернативу існуючим політичним силам та кандидатам у вигляді людини "зі сторони". Зеленський якраз і є таким кандидатом, й особисто просить не ототожнювати його з іншими політиками.

Перед Зеленським стоїть одне дуже непросте завдання – довести своїх виборців до дільниць. Серед молодого електорату явка на виборах традиційно низька, а оскільки він складає основну групу підтримки кандидата, то Зеленському просто необхідно переконати його проголосувати. Не розгубити голоси для нього має бути не менш важливим завданням, аніж подальше збільшення рейтингу.

"Те, що Зеленський міг, він вже отримав. Якщо від Зеленського не буде якихось нових акцій, то рейтинг так і буде триматися. Для того, щоб він знову злетів, потрібна якась яскрава подія, і я підозрюю, що вона готується ближче до виборів", – вважає директорка фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Роман Коваль, для УП
_______________

 Повний текст статті «За кого голосуватиме молодь на президентських виборах і чому?»: Українська правда

Останні новини з категорії Коментарі

«Крок назад адміністрації Байдена». Втретє Іран буде готовий до ескалації, застосовуючи ядерну зброю — Тарас Жовтенко

Тактика «уникнення ескалації» — це крок назад адміністрації США, вважає Тарас Жовтенко
16 квітня 2024

Законопроєкт про мобілізацію з'явився із запізненням і не вирішує глибинних проблем, що стоять перед Україною – Петро Бурковський

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи", прокоментував виданню The New York Times ухвалення нового закону про мобілізац...
15 квітня 2024

В перемогу вірять 83% опитаних українців, проте часові рамки зміщуються – Олексій Гарань

Олексій Гарань прокоментував нещодавні результати опитування Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумк...
12 квітня 2024

Чи реально знайти і привезти в Україну 25 систем Patriot та чим їх прикрити – Тарас Жовтенко

Де взяти 25 систем Patriot, чи підійдуть їхні аналоги і як поява F-16 змусить росіян трансформувати свою тактику, прокоментував Тарас Жо...
9 квітня 2024