Громадська думка населення щодо впливу на Україну інших країн

Опитування
Перегляди: 10523
24 жовтня 2018
Read this article in English

Загальнонаціональне опитування населення проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із Київським міжнародним інститутом соціології 16–28 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Всього опитано 2041 респондент віком  від 17 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% для показників, близьких до 25 або 75%, 2,0% для показників, близьких до 12 або 88%, 1,4% для показників, близьких до 5 або 95%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

  • Абсолютна більшість громадян України (83%) вважають, що серйозні загрози для України існують: 62% оцінюють їх як реальні і ще 21% – як імовірні.
  • Найбільші загрози українці вбачають насамперед в економічній сфері: економічний занепад, серйозна економічна криза (58%), збідніння населення, значне майнове розшарування (41,5%), знецінення гривні (36%).  Усвідомлення пріоритетності цих загроз спільне для всіх регіонів України. А от наступні дві загрози – захоплення України або частини території Росією (31%) та розпад України на кілька частин чи відокремлення від України частини її територій (28%) по-різному оцінюються в різних регіонах країни. Захоплення України або частини її території Росією вважають серйозною загрозою на Заході (42%) і в Центрі (37%), а от на Півдні (22%) та Сході (8%) цю загрозу не розцінюють як істотну. Натомість на Сході до найбільш серйозних загроз відносять   розпад України на кілька частин або відокремлення від України частини її територій – 42%. На Півдні ж найбільш серйозні загрози вбачаються  в економічній сфері.
  • На думку українців, найбільшою проблемою, що заважає розвитку нашої країни, є корупція – це зазначили 79% населення. Причому  війна на Донбасі зібрала менше голосів (55%). Ще серед головних причин були названі  олігархічне засилля в економіці (32%) та відсутність професіоналів у владі (30%).
  • Переважна більшість респондентів (72%) вважає, що сьогодні Україна перебуває під значним зовнішнім впливом (причому 26% переконані, що такий вплив не просто значний, але й вирішальний). І лише 3% вважають, що зовнішніх впливів на нашу країну немає, а 14% виходять із того, що вплив існує, але він незначний.
  • Серед суб’єктів найбільш значущих зовнішніх впливів опитані відзначали головним чином США (54%) та Європейський Союз (46%); ще 39% вважають, що до найвпливовіших суб’єктів належать Росія, а 29% – МВФ. 
  • Думки про існування потужного впливу США більш поширені на Сході (70%) та Півдні (60%), тоді як відносно найменше – на Заході (40%). Щодо уявлень про визначальний вплив на нашу країну Росії співвідношення  протилежне: більш поширеними такі уявлення є в західному та центральному регіонах (40–45% згадувань), а менш поширеними – на Півдні та Сході (33–34%).
  • Вплив на Україну Євросоюзу більшість опитаних (55%) визначили як позитивний; негативним такий вплив вважають 29%. Найбільш позитивно оцінюють вплив ЄС у  Західному (78% позитивних оцінок) та Центральному  (51% позитивних оцінок) регіонах. Натомість на Сході співвідношення позитивних та негативних оцінок є приблизно однаковим (42% та 41%), тоді як на Півдні має місце перевага негативного бачення (48% проти 30% позитивних оцінок).
  • Загалом позитивна оцінка впливу на нашу країну з боку США також переважає над негативною (44% проти 36%). І в цьому питанні  мають місце помітні регіональні відмінності:  позитивні оцінки впливу США дали 68% мешканців Заходу, 48% –  Центру, 27% –  Сходу та 23% – Півдня.
  • Вплив Росії переважна більшість опитаних (75%) охарактеризувала як негативний, і лише 8% вважають його корисним для України. Перевага незадоволеності російським впливом має місце у всіх регіонах нашої країни, але більшу одностайність щодо цього демонстрували жителі Заходу (93% яких обрали негативні оцінки) та Центру (79% негативних оцінок), тоді як на Сході та Півдні негативне бачення продемонстрували 56% та 58% відповідно.
  • Ставлення до впливу МВФ радше негативне; зокрема такі оцінки цьому впливові дали 53% опитаних, тоді як позитивні – лише 24%. Перевага негативних оцінок над позитивними має місце майже у всіх регіонах, причому найбільш негативне сприйняття МВФ демонстрували жителі Півдня (75%) та Сходу (72%), тоді як в Центрі відповідний показник становить 50%. І лише в Західному регіоні  позитивні оцінки  переважають над  негативними (відповідно 37% проти 29%).
  • Оцінки впливу на нашу країну міжнародних організацій (таких як ООН, ОБСЄ, Рада Європи) скоріше позитивні. Зокрема такі оцінки дали 42% опитаних, тоді як негативні оцінки були виставлені 23% респондентів. Водночас більше третини опитаних (35%) не змогли визначитися в цьому питанні, що свідчить про слабку поінформованість наших громадян щодо діяльності цих організацій. Позитивні оцінки діяльності міжнародних організацій переважають над негативними майже у всіх регіонах, за винятком Півдня.  Кращий баланс позитивних та негативних оцінок має місце на Заході (47% та 16%, відповідно) та в Центрі (48% та 18%, відповідно), і дещо гіршим цей баланс є на Сході (38% та 24%). А на Півдні негативні оцінки переважають (тут позитивні оцінки надали 30% опитаних, а негативні – 37%).
  • Характер впливу на Україну міжнародних бізнесових організацій не змогли визначити 46% опитаних, а серед решти позитивні та негативні оцінки давали приблизно однакові частки опитаних.

    ЗАВАНТАЖИТИ В ТАБЛИЦЯХ

Останні новини з категорії Опитування

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024

Підсумки 2023 року: громадська думка українців

Загальнонаціональне опитування проведено з 8 по 15 грудня 2023 року
27 грудня 2023

Соціально-економічні проблеми, ставлення до влади, ідентичність: регіональний вимір загальнодержавних викликів на Сумщині та Чернігівщині

Опитування проведено з 11 по 21 вересня 2023 року у Сумській та Чернігівській областях
16 листопада 2023

Демократія, безпека та соціальне становище: думка респондентів в Одеській області у 2023 році

Звіт за результатами регіонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політично...
9 листопада 2023