Громадська думка населення щодо впливу на Україну інших країн

Опитування
Перегляди: 10622
24 жовтня 2018
Read this article in English

Загальнонаціональне опитування населення проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із Київським міжнародним інститутом соціології 16–28 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Всього опитано 2041 респондент віком  від 17 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% для показників, близьких до 25 або 75%, 2,0% для показників, близьких до 12 або 88%, 1,4% для показників, близьких до 5 або 95%, 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

  • Абсолютна більшість громадян України (83%) вважають, що серйозні загрози для України існують: 62% оцінюють їх як реальні і ще 21% – як імовірні.
  • Найбільші загрози українці вбачають насамперед в економічній сфері: економічний занепад, серйозна економічна криза (58%), збідніння населення, значне майнове розшарування (41,5%), знецінення гривні (36%).  Усвідомлення пріоритетності цих загроз спільне для всіх регіонів України. А от наступні дві загрози – захоплення України або частини території Росією (31%) та розпад України на кілька частин чи відокремлення від України частини її територій (28%) по-різному оцінюються в різних регіонах країни. Захоплення України або частини її території Росією вважають серйозною загрозою на Заході (42%) і в Центрі (37%), а от на Півдні (22%) та Сході (8%) цю загрозу не розцінюють як істотну. Натомість на Сході до найбільш серйозних загроз відносять   розпад України на кілька частин або відокремлення від України частини її територій – 42%. На Півдні ж найбільш серйозні загрози вбачаються  в економічній сфері.
  • На думку українців, найбільшою проблемою, що заважає розвитку нашої країни, є корупція – це зазначили 79% населення. Причому  війна на Донбасі зібрала менше голосів (55%). Ще серед головних причин були названі  олігархічне засилля в економіці (32%) та відсутність професіоналів у владі (30%).
  • Переважна більшість респондентів (72%) вважає, що сьогодні Україна перебуває під значним зовнішнім впливом (причому 26% переконані, що такий вплив не просто значний, але й вирішальний). І лише 3% вважають, що зовнішніх впливів на нашу країну немає, а 14% виходять із того, що вплив існує, але він незначний.
  • Серед суб’єктів найбільш значущих зовнішніх впливів опитані відзначали головним чином США (54%) та Європейський Союз (46%); ще 39% вважають, що до найвпливовіших суб’єктів належать Росія, а 29% – МВФ. 
  • Думки про існування потужного впливу США більш поширені на Сході (70%) та Півдні (60%), тоді як відносно найменше – на Заході (40%). Щодо уявлень про визначальний вплив на нашу країну Росії співвідношення  протилежне: більш поширеними такі уявлення є в західному та центральному регіонах (40–45% згадувань), а менш поширеними – на Півдні та Сході (33–34%).
  • Вплив на Україну Євросоюзу більшість опитаних (55%) визначили як позитивний; негативним такий вплив вважають 29%. Найбільш позитивно оцінюють вплив ЄС у  Західному (78% позитивних оцінок) та Центральному  (51% позитивних оцінок) регіонах. Натомість на Сході співвідношення позитивних та негативних оцінок є приблизно однаковим (42% та 41%), тоді як на Півдні має місце перевага негативного бачення (48% проти 30% позитивних оцінок).
  • Загалом позитивна оцінка впливу на нашу країну з боку США також переважає над негативною (44% проти 36%). І в цьому питанні  мають місце помітні регіональні відмінності:  позитивні оцінки впливу США дали 68% мешканців Заходу, 48% –  Центру, 27% –  Сходу та 23% – Півдня.
  • Вплив Росії переважна більшість опитаних (75%) охарактеризувала як негативний, і лише 8% вважають його корисним для України. Перевага незадоволеності російським впливом має місце у всіх регіонах нашої країни, але більшу одностайність щодо цього демонстрували жителі Заходу (93% яких обрали негативні оцінки) та Центру (79% негативних оцінок), тоді як на Сході та Півдні негативне бачення продемонстрували 56% та 58% відповідно.
  • Ставлення до впливу МВФ радше негативне; зокрема такі оцінки цьому впливові дали 53% опитаних, тоді як позитивні – лише 24%. Перевага негативних оцінок над позитивними має місце майже у всіх регіонах, причому найбільш негативне сприйняття МВФ демонстрували жителі Півдня (75%) та Сходу (72%), тоді як в Центрі відповідний показник становить 50%. І лише в Західному регіоні  позитивні оцінки  переважають над  негативними (відповідно 37% проти 29%).
  • Оцінки впливу на нашу країну міжнародних організацій (таких як ООН, ОБСЄ, Рада Європи) скоріше позитивні. Зокрема такі оцінки дали 42% опитаних, тоді як негативні оцінки були виставлені 23% респондентів. Водночас більше третини опитаних (35%) не змогли визначитися в цьому питанні, що свідчить про слабку поінформованість наших громадян щодо діяльності цих організацій. Позитивні оцінки діяльності міжнародних організацій переважають над негативними майже у всіх регіонах, за винятком Півдня.  Кращий баланс позитивних та негативних оцінок має місце на Заході (47% та 16%, відповідно) та в Центрі (48% та 18%, відповідно), і дещо гіршим цей баланс є на Сході (38% та 24%). А на Півдні негативні оцінки переважають (тут позитивні оцінки надали 30% опитаних, а негативні – 37%).
  • Характер впливу на Україну міжнародних бізнесових організацій не змогли визначити 46% опитаних, а серед решти позитивні та негативні оцінки давали приблизно однакові частки опитаних.

    ЗАВАНТАЖИТИ В ТАБЛИЦЯХ

Останні новини з категорії Опитування

Соціально-політичні орієнтації та проблеми мобілізації в Україні – загальнонаціональне опитування

Загальнонаціональне опитування проведено з 21 по 27 березня 2024 року
25 квітня 2024

Джерела інформації про війну

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разум...
18 квітня 2024

Повоєнне відновлення України та медіаспоживання: загальнонаціональне соціологічне опитування

Загальнонаціональне опитування проведене з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення»
28 березня 2024

"Нова українська школа" в 5–6-х класах: виклики впровадження

Результати опитування близько 600 педагогів/-инь, які працюють із 5–6-ми класами НУШ, і двох хвиль глибинних інтервʼю, проведених ГО “Смарт...
15 березня 2024