Інфографіка
Перегляди: 2318
26 жовтня 2017

Громадська думка населення Донбасу: децентралізація, вплив на владу, зовнішньополітичні орієнтації

Жителі Донбасу посередньо оцінюють свої можливості контролювати дії влади

Жителі Донбасі доволі низько оцінюють можливість пересічних громадян контролювати діяльність місцевої влади (у середньому 2,6 бала з 7 можливих) і власне бажання це робити (3,2 бала із 7).

При цьому абсолютна більшість мешканців Донбасу переконані, що їхня здатність впливати на рішення влади украй обмежена (34% вважають, що вони зовсім не здатні впливати, а 44% – здатні слабо впливати).

Жителі Донбасу мало знають про роботу місцевих органів влади, найбільше довіряють інформації від родичів і знайомих

Так само жителі Донецької й Луганської областей визнають, що мало обізнані про роботу місцевої влади (45% мало обізнані, 14% взагалі не обізнані). При цьому більшість із них хоч якоюсь мірою цікавляться цими темами. Рівень зацікавленості вищий у Луганській області (50% дуже або загалом цікавляться), ніж у Донецькій (33%).

Інформацію вони отримують переважно від друзів і знайомих (у середньому 54%), меншою мірою – з місцевого телебачення (33%) і газет (32%). При цьому найбільше довіряють саме інформації від родичів і знайомих (довіряють їй 45,5%), тоді як інформації з інших джерел переважно не довіряють.

Кошти місцевих бюджетів мають передусім стимулювати економічний розвиток і покращувати інфраструктуру

Майже всі жителі Донбасу вважають, що місцева влад робить спроби вирішити важливі проблеми їхніх міст (сіл), однак далеко не завжди їй це вдається: тільки 6% вважають, що вона вирішує всі важливі проблеми, 30,5% – що вирішують частину проблем, а 36% – що майже нічого не виходить вирішити. Ключовими проблемами, які варто вирішувати, на думку опитаних, є підвищення зарплат і пенсій (так вважають 41%) і відновлення інфраструктури (34%).

Так само жителі Донбасу переконані, що бюджетні кошти варто насамперед спрямовувати на розвиток економіки (59%) і відновлення інфраструктури (42%); останній варіант значно популярніший у Луганські області – 56% проти 28% у Донецькій.

При цьому респонденти не можуть назвати практично жодних проблем, які вирішуються успішно, а 30% вважають, що влада не розвʼязує взагалі ніякі проблеми.

Жителі Донбасу вважають діяльність місцевих громадських організацій потрібною і корисною

Половина мешканців Донбасу взагалі не чула про будь-які громадські організації чи волонтерів, що працюють у їхній місцевості, і лише 3% добре знають про їхню діяльність. У Луганській області найбільше знають про «Червоний хрест» (щось чули про нього 39% серед тих, хто знає про діяльність громадських організацій) і Благодійний фонд Олександра Романовського (14%), у Донецькій – про Фонд Ріната Ахметова «Поможем» (35%), «Карітас України» (18%) і «Новый Мариуполь» (13%).

Абсолютна більшість опитаних переконана, що діяльність громадських організацій потрібна (загалом так вважає 71%).

При цьому відносна більшість оцінює їхню роботу позитивно – в середньому 38% порівняно з 8%, які оцінюють її негативно (дещо вища оцінка з боку жителів Донецької області – 43% проти 31% у Луганській).

Водночас 58% мешканців регіону не готові брати участь у роботі громадських чи волонтерських організацій, і лише 5% уже беруть у ній участь. Серед тих, хто готовий брати участь у цьому, найбільше висловили бажання допомагати роздавати гуманітарну допомогу (40%). З іншого боку, тільки 31% мешканців Донбасу вважають, що громадські організації здатні впливати на місцеву влади, а половина взагалі нічого не знає з цього приводу.

Не всі жителі Донбасу готові до будь-яких компромісів заради встановлення миру

На Донбасі більше, ніж в інших регіонах України, спостерігається готовність прийняти мир за будь-яку ціну: і в Донецькій, і в Луганській областях кількість осіб, які готові піти на всі компроміси (44% і 38%, відповідно), трохи більша, ніж частка тих, хто переконані, що не варто йти на будь-які компроміси (39% і 34%).

Ключем до припинення конфлікту найчастіше називали успішну відбудову нормального життя на контрольованих Україною територіях (38% опитаних), трохи рідше – примушення Росії до припинення втручання в конфлікт на Донбасі (22% опитаних).

Жителі Донбасу проти віз з Росією, проте розділені у ставленні до ЄС і Митного Союзу

Кожен другий мешканець Донбасу (51%) відчуває себе передусім громадянином України, тоді як 34% є носіями регіональної ідентичності (тобто вважають себе перш за все жителями міста/села чи регіону, де вони живуть). Загальнонаціональна ідентичність суттєво переважає регіональну в Луганській області (62% проти 22%), тоді як у Донецькій області носіїв регіональної ідентичності (47%), навпаки, дещо більше, ніж носіїв загальнонаціональної ідентичності (40%).

Крім того, абсолютна більшість мешканців Донбасу – 63,5% – не підтримують запровадження візового режиму з Росією. Рівень підтримки цієї ініціативи дещо вищий у Донецькій області (29%), ніж у Луганській (10%).

У Луганській області приєднання до ЄС підтримують лише 14%, вступ до Митного Союзу з Росією підтримують вдвічі більше – 27%, а відносна більшість (31%) вважає, що Україні не варто вступати до жодного з цих союзів. У Донецькій області підтримка вступу до ЄС значно вища – 32%, а прихильників вступу до Митного союзу дещо менше – 19%, проте й тут відносна більшість (36%) віддає перевагу неприєднанню до жодного з цих союзів.

У Донецькій області істотно більше прихильників членства України в НАТО (30%), ніж у Луганській (10%). Водночас більшість мешканців обох областей віддає перевагу позаблоковому статусу України (39% в Луганській області і 36% – у Донецькій).

Останні новини з категорії Інфографіка

День Незалежності України: шлях до перемоги, ідентичність та цінність держави на тлі війни — опитування

День Незалежності України: шлях до перемоги, ідентичність та цінність держави на тлі війни — опитування
27 серпня 2023

Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з Росією — загальнонаціональне опитування

Результати соціологічного опитування, проведеного «Демініціативами" cпільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 23 по 30 березня 202...
19 червня 2023

2022-й: головні події року, війна і мир, НАТО та ЄС, натхнення року, меми та символи

Результати опитування у макрорегіонах України, проведеного «Демініціативами» з соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 21 грудня...
1 січня 2023

Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід

Самопочуття українців під час війни: емоції, очікування, особистий досвід
22 червня 2022