Коментарі
Перегляди: 1099
3 березня 2020

Гончарук розплачується за передвиборчі обіцянки Зеленського

Засоби масової інформації України повідомляють, що прем’єр-міністр Олексій Гончарук може піти у відставку, і називали ймовірні кандидатури на його посаду

Зі свого боку Олексій Гончарук стверджує, що не писав заяву про відставку. Він додає, що думає над серйозним посиленням уряду.

3 березня фракція «Слуга народу» у Верховній Раді збереться на засідання, на якому чекає весь склад Кабінету міністрів.

Про це після засідання погоджувальної ради повідомив нардеп від фракцїї «Слуга народу» Олександр Качура, передає кореспондент Громадського радіо.

«У нас завтра відбудеться засідання фракції. Ми після цього зможемо коментувати щось офіційно. Я сподіваюся, ми завтра приймемо рішення. Будемо чекати весь склад Кабінету міністрів, аналізувати діяльність кожного міністра та кожної міністерки окремо за час їх перебування на посаді. Можливо, будемо приймати кадрові рішення, будь-які щодо складу Кабінету міністрів вцілому», — сказав Качура.

Депутат зазначає: «Якщо він [Олексій Гончарук] добровільно напише заяву, ми її однозначно погодимо».

Що стоїть за обговоренням відставки уряду? Свою думку Громадському радіо висловив науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

Олексій Гарань

Олексій Гарань: Я взагалі навколо цього всього бачу один лише голий піар. Є падіння рейтингів, його треба на когось перекласти. Гончарук зараз «віддувається» за те, що наобіцяв кандидат у президенти Зеленський. Ми пам’ятаємо, коли в нас мав настати кінець епохи бідності — 21 квітня минулого року (2019-го — ред.). Саджати навесні також обіцяв Зеленський. Зараз ми бачимо фактично втручання президента у правоохоронну систему. Тобто Зеленський наобіцяв захмарно. Зараз рейтинги почали падати. Чому? Тому що обіцянки не виконуються. І треба знайти винного, от зараз його і шукають.

Ясно, що претензії є до всіх, але тут варто зазначити один момент. Зараз кажуть, що країною керує трійка: Зеленський, Єрмак і Шефір. І я думаю, що знання Гончарука в економіці, хоч він і сказав, що в ній профан, більші, ніж у всієї цієї трійки разом узятих. Але відповідальним хочуть зробити саме Гончарука. От так я думаю. Бо я не уявляю, як весь комплекс проблемних питань у середу можна розглянути за три-чотири години, як сказав Разумков. Ви бачили той список? Арахамія, який відрізняється своїм «вмінням» коментувати так, що потім всі хапаються за голову, сказав, що будемо працювати вночі. І тут знову питання — а для чого працювати вночі? Чому не можна це робити нормально?

Зараз звучить багато критики в бік уряду, і вона дійсно виправдана, адже багато з міністрів нових, вони не займалися адміністративною посадою, але давайте розуміти — хто підбирав цих людей? Президент із Богданом. А зараз прийшов Єрмак, в якого, очевидно, інше бачення. Так ось де собака зарита.

До речі, я думаю, що саме з боку Коломойського і запустили все оце, йому дуже вигідна відставка Гончарука. І от що цікаво: коли був скандал навколо «плівок Гончарука», і Гончарук подав заяву про звільнення чомусь президенту, а не в парламент, хто тоді вступився за Гончарука? Порошенко. Він сказав, що звільнення прем’єра за таких умов не є добрим. Тому що це підіграє Коломойському. Він не хоче, щоб був прийнятий закон, який позбавить його можливості повернути собі «ПриватБанк».

Уряд впродовж року має імунітет від звільнення, і тому цікаво: якщо зараз Зеленський таки скаже Гончаруку, щоб той ішов у відставку, чи буде Гончарук подавати заяву про відставку? Бо він може не подати. І цілком сидіти до вересня. Правда, тоді доведеться наважитися на конфронтацію із Зеленським, крім того, він не буде мати політичної підтримки в парламенті.

Щодо нових кандидатів на посаду прем’єр-міністра, то називався Тігіпко, називався Хорошковський тощо. Але я хочу сказати, що навіть те, що ці прізвища обговорювалися — це вирок самому Зеленському. Тому що Зеленський пообіцяв нові обличчя, він обіцяв, що не буде брати старих політиків. А це не просто старі політики, це «плоть від плоті» від «Партії Регіонів». Це люди, які будували з Януковичем авторитарний режим. Ну, Хорошковський трохи раніше посварився і виїхав з країни. А Тігіпко — це взагалі такий флюгер! У 2004 році він кинув посаду голови Нацбанку, побіг працювати керівником штабу Януковича. У 2010 він заявляв, що ніколи не піде в уряд, який сформований антиконституційно, за пару тижнів пішов. Розпустив свою партію, яку створив, став главою парламентської фракції «Партії Регіонів» і несе всю відповідальність за закони 16 січня, які довели до кровопролиття. Ми почули якісь слова каяття? Ні. Зеленський мав сказати — ні, це старі обличчя, їх не буде в нашому уряді. А він сказав, що веде переговори з Тігіпком.

Повну версію розмови можна прослухати у доданому звуковому файлі

 

Останні новини з категорії Коментарі

Чи відбуваються вибори під час війни?

Марія Золкіна розповіла про вибори під час війни, які мали відбутися в Україні, а також про президентські вибори в росії у 2024 році
15 березня 2024

Трамп хотів би, але є нюанс: чи справді США можуть вийти з НАТО

Тарас Жовтенко розповів, чого можна очікувати від Трампа та виходу США з НАТО
15 березня 2024

Блокада кордону — це не лише про Україну, це про відносини польських аграріїв з польською владою з одного боку, і про відносини Варшави з Брюсселем — з іншого

На польсько-українському кордоні фермери та перевізники знову блокують пасажирський транспорт. Чого нам чекати далі — ТСН.ua. розповіла Марі...
13 березня 2024

Британії потрібен Залужний. Вони зрозуміли, що будуть воювати – Марія Золкіна

Марія Золкіна про те, як Британія зустрічає Залужного на посаді посла України і чому Залужний потрібен як Україні, так і Великій Британії
13 березня 2024